Spor analitiği geleceğin futbol yıldızlarını tespit ediyor

Rekabet bu kadar fazlayken ve transfer bedelleri bu kadar yüksekken en yanlışsız oyuncuyu seçebilmek o kadar da kolay değil. Üstelik gruba âlâ bir oyuncu katabilmek de muvaffakiyet için kâfi olmuyor, bir ekip olarak muvaffakiyete ulaşmak için her oyuncunun performansının ve yeteneklerinin hakikat tahlil edilmesi ve alanda gerçek pozisyonlandırılması gerekiyor. Bu epey vakit alan ve maliyetli bir süreç, fakat SAS üzere yapay zeka dayanaklı analitik tahliller sunan şirketler sayesinde artık daha tesirli ve kolay formda bu süreci yönetmek, riskleri tahlil ederek yanlışsız taktikler geliştirmek mümkün hale geldi.

Spor analitiği geleceğin futbol yıldızlarını tespit ediyor

SAS tahlillerini kullanan Hollandalı spor analitik şirketi SciSports, geliştirdiği gerçek vakitli takip sistemiyle dünyanın önde gelen liglerinde yer alan güçlü kulüplere oyuncu seçiminde ve oyunun geliştirilmesinde değerli katkılar sunuyor. SciSports’un geliştirdiği SciSkill Endeksi dünyadaki her profesyonel futbolcuyu tek bir kozmik endekste kıymetlendiriyor. Şirket, her hafta 244 ligde 2.000’den fazla maçı SciSkill teknolojisi ile tahlil ediyor, 90.000’den fazla oyuncunun kalitesini, yeteneğini ve pahasını hesaplamak için makine öğrenme algoritmalarını kullanıyor. Bu, kulüplerin yeteneklerini bulmalarına, makul bir profile uyan oyuncuları aramalarına ve rakiplerini tahlil etmelerine yardımcı oluyor. Üstelik, yalnızca topu süren oyuncuyu değil, tüm oyunu tahlil eden SciSports, otomatik olarak 3D data üreten gerçek vakitli izleme teknolojisi BallJames sayesinde stadyum etrafına yerleştirilen on dört kamerayla alandaki her hareketi kaydediyor. Bu yolla elde edilen ayrıntılı datalar; hayranların oyunu sanal gerçeklik kullanarak her açıdan deneyim etmelerinde, spor bahislerinde ve fantezi sporlarında olmak üzere pek çok formda kullanılabiliyor. Tüm bu bilgilerin tahlilinde SAS tahlilleri çok değerli bir yer tutuyor.

“Başarılı kulüpler yükselen yıldızları tespit etmek için gelişmiş analitik kullanıyorlar”

“Amacımız gerçek vakitli data analitiğini dünyadaki milyarlarca futbol taraftarına sunabilmek. SAS ile iş birliği yaparak bunu mümkün hale getirdik.” diyen SciSports Kurucusu ve Inovasyondan Sorumlu Lideri Giels Brouwer, bunda SAS platformunun çok taraflılığının de değerli bir faktör olduğunu tabir ediyor. 8 basamaklı figürlerin yer aldığı kontratların çağında, oyuncu seçimlerinin kadrolar için daha da değerli hale geldiğine değinen Brouwer, “En düzgün kadroya sahip olmak için birkaç yeterli transfer yapmak yetmiyor, liglerde üst sıralara çıkmak için en güzel oyuncu kombinasyonuna sahip olmak gerekiyor. Oyuncu seçimi için on yıllardır, izciler ve ekip koçları müşahede, ilkel datalar ve sezgiyi kullandılar, lakin günümüzde başarılı kulüpler yükselen yıldızları ve düşük pahalı oyuncuları tespit etmek için artık gelişmiş analitik kullanıyorlar.” diye konuştu.

SAS ile daha hızlıyız

SAS ile sürece gücünü gerektiği üzere üst yahut aşağı ölçeklendirme, modelleri gerçek vakitli olarak üretime alma, her şeyi tek bir platformda geliştirme ve açık kaynak ile tümleştirme yeteneğine sahip olduklarını söyleyen Giels Brouwer “Bu sayede bilgi bilimcilerimiz tüm araştırmaları açık kaynakta yapabiliyorlar ve modellerin üretimi konusunda endişelenmeleri gerekmiyor. SAS çok daha kolay ve süratli bir biçimde süreç yapmayı da mümkün hale getiriyor. Örneğin Python’da 100 satır kod gerektiren bir tahlil SAS’ta sadece beş satır kod ile halledilebiliyor. Bu pazarda süratimizi artırıyor ki spor analitiğinde bu çok kıymetli.” dedi.

Başa dön tuşu