Deprem’de can kurtaran bireysel iletişim önerileri!

Bugün Saat 16:37 sularında, Bursa ve İstanbul’dan hissedilen bir sarsıntı meydana geldi. Meydana gelen depremin merkez üssünün marmara denizinde, silivri açıklığında gerçekleştiği belirtildi. Zelzelenin şiddetinin birtakım kaynaklara göre 4,7 bazı kaynaklara nazaran ise 4,8  büyüklüğünde ve yerden 7 km derinlikde gerçekleştiği açıklandı. Sarsıntı yaklaşık 20-30 saniye kadar sürdü.

Biz de bu manada zelzele anında yararlı olacağını düşündüğümüz iletişim tekliflerini sizler için bir ortaya getirdik.

İşte deprem’de can kurtaran ferdi bağlantı teklifleri;

Acil bir durum olmadığı sürece operatörler üzerinden sesli bağlantısı (baz istasyonu kapasitesini doldurmamak için) kullanmayın.

Örneğin; rehberinize girip A’dan Z’ye herkesi arayarak, sarsıntı oldu, hissettin mi vb. aramalar yapmayın. Zira sizin üzere yüzbinlerce kişinin arama yapması, zelzele sonrasında, kimi irtibat operatörlerinin sunduğu hizmetlerin kesintiye uğramasına sebep olabilir.

Yine emsal formda genel internet ağ trafiğini yavaşlatmamak ismine oyun, görüntü, vb sürat gerektiren faaliyetlere son verin. Zira internet trafiği o an tahminen de hayat kurtarmak üzere çok daha değerli şeyler için kullanılmaya çalışılıyor olabilir.

Mümkünse, internet hizmetinizi (şifrelerini kaldırarak) paylaşınız. Zira bulunduğunuz yerlerdeki öbür beşerler internet temasınızdan faydalanabilir. Tahminen de davranış bir hayat kurtarmanızı bile sağlayabilir.

Not: Bilinmeyen bireylere internetinizi açmanız, arka niyetli siber taarruzlara karşı sizi savunmasız bırakır mı emin değiliz.

Başa dön tuşu