EPS tanısal testi yoluyla; kalp ritim bozukluğu ve kalp çarpıntısı sorunları olan hastalara tanı konulur. Bu testle, kalpte ritim bozukluğunun yaşandığı bölge tespit edilir ve bu sorunun niçin oluştuğu araştırılır. Kalbinde ritim bozukluğunun yaşandığı bölgenin EPS yoluyla tespit edilmesinin ardından o bölgeye radyo frekans enerji akımı yollanır. Böylelikle kalpte yaşanan sorun ortadan kaldırılmış olur. Bu işleme ablasyon adı verilir.
Başarılı bir operasyon geçiren hastalarda, ritim bozukluğunun tekrarlama olasılığı oldukça düşük olmaktadır. Örneğin kısa devreye bağlı çarpıntı sorunu yaşayan bir kalpte, tedavi sonrası tekrar kalp çarpıntısı yaşanması riski yüzde 5 ila 8 arasında değişir. Operasyona başlamadan önce sadece giriş yapılacak bölge veya bölgelerin uyuşturulması adına lokal anestezi yapılır. Bazı durumlar genel anesteziyi gerektirebilir. Hastaların daha rahat ve sakin kalabilmesi için çoğu zaman sakinleştirici iğneler vurulması da görülmüştür. Tüm işlem bittikten sonra ise kanama olmaması için bacakların hareket etmemesi suretiyle hasta 2 saat yatırılmaktadır.
Ablasyon tedavisi, kalp ritmi 100’ün üzerine geçen hastalar için kullanılır. Çükü bu normal olan değildir. Kimi hastalarda kesin ve temelli sonuçlar veren ablasyon, bazı hastalarda ise kalp pili ve ilaçlarla yapılanlar gibi tedavilere ek olarak sunulur.
Hangi Durumlarda Ablasyon İşlemine Başvurulabilir?
-Eğer fenalık hissiyle birlikte nefes alamama gibi şikayetleriniz varsa muhtemelen ablasyon yöntemi uygulanabilir.
– Kalp ritim bozukluğu ve kalp çarpıntısı sorunları olan hastalıklarda ilaçla tedaviye ek olarak uygulanabilir bir işlemdir.
– Nabız artış sorununa bağlı olarak bir de bayılma semptomu görülen hastalarda tedavi amaçlı kullanılabilir.
– Temelinde ise kalp çarpıntısı olan kişilere uygulanır.
Yöntemin en güzel yanlarından biri, her yaştan hastaya hizmet edebilmesidir. Bu sayede kalıcı olarak tedavi edilebilen hastalar yelpazesi çok daha geniş olabilmektedir. Kalp, yaşamın kalitesini arttıran en önemli organlardan biridir. Bu nedenle kalbe iyi bakmak, yaşam kalitesini arttırma hususunda oldukça önemli bir yer kaplar. Sağlıksız beslenme, aşırı dozda stres, yüksek kafeinli içecekleri hayata çok fazla entegre etmek, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar ve spor yapmama durumu kalbe verilen en büyük zararlara sebebiyet vermektedir. Kalbinde bu gibi sıkıntılar yaşayan hastalar Profesör Uzman Doktor Sedat Köse’nin kalp pili hakkında internet sitesindeki bilgileri öğrenmek isterlerse; https://www.sedatkose.com/kalp-pili/ adresinden ulaşabilirler.