Forbes açıkladı: 2023’te trend olacak 10 teknoloji

Forbes’in paylaşımında yer alan dikkat cazip kısım 2023’te trend olacak 10 teknoloji bundan sonraki yıllarda teknolojik gelişmelere istikamet verebilir.

Son yıllarda yapay zeka alanında çok değerli gelişmeler görmekteyiz, 2022’de Şu an bunun tepe noktalarından biri. Hem yazalım hem donanım olarak katlanarak artan bütün tesiri ve yeni araştırmalar teknolojinin ilerleyişini epey hızlandırıyor.

Forbeste yer alan habere nazaran 2023 yılı AI sistemlere yönelmesi öncelikler ortasında yer alması bekleniyor. Ön plana çıkması beklenen öbür teknolojik mevzuları ortasında metaverse, AR, VR ve web3 yer alıyor.

Merkeziyetsiz dataların blockchain ile temas noktası olan Web3’ün bir sonraki evreye ulaşması ve metaverse dünyasının da süratli ve kararlı bir halde büyüyerek şu an olduğundan çok daha önemli bir ekonomik ekosistem olması beklentiler ortasında.

2023’te trend olacak 10 teknoloji

1- Yapay zeka

2023 yılında yapay zekanın yaygınlaşması ve kullanımının değerli ölçüde artması bekleniyor. Yapay zekanın yapacağı rastgele bir sürecin hizmetin eserin oluşturulmasında sağlayacağı katkı ile birlikte perakende tarafında daha fazla kullanım imkanı olacağına dikkat çekiyor.

Yapay zeka dayanaklı algoritmaların önerdiği eserlerin geliştirilmesinin yanı sıra temassız otonom alışveriş ve teslimatın 2023 yılında çok fazla ilgi görmesi bekleniyor. Tıpkı vakitte eser ve hizmet ödemelerinin de paralel olarak yapay zeka takviyesi ile daha kolay hale gelmesi bekleniyor. Ülkemizde de yavaş yavaş görmeye başladığımız online alışveriş yap mağazadan teslim al süreçlerinin de plana çıkması bekleniyor

2- Metaverse, AR ve VR

Son periyotta hayatımıza yüksek süratte giriş yapan metaverse 2023’te de popülerliğini müdafaaya devam edeceği aşikar. Uzmanlar, meteverse dünyasının 2030 yılına kadar global iktisatta 5 trilyon dolarlık bir potansiyeli bulaşmasını bekliyor. 2023 yılında bu sürecin temelini oluşturan kıymetli bir hoş olacağına düşünüyorlar. Metaverse gelişmesi ile birlikte AR (Artırılmış gerçeklik) ve VR (Sanal gerçeklik) teknolojilerindeki gelişim suratının da artması beklentiler ortasında.

3- Web3

Merkeziyetsiz eser ve hizmetler üretilmeye ve geliştirilmeye devam ettikçe blockchain teknolojisi de 2023 yılında ilerlemesine devam edecek. Şu anda sahip olduğumuz bilgileri bulutta saklıyoruz, mevcut data depolamayı merkezileştirmezsek ve blockchain kullanımı ile dataları şifrelersek hem daha inançlı hem de mevcut dataları erişmek ve tahlilini sağlamak için şimdikinden daha farklı yollara sahip olacağız.

NFT’ler de Yeni yılda daha pratik ve kullanışlı halde karşımıza çıkacak.

4- Dijital ikiz teknolojisi

Son devirde karşımıza çıkan yeniliklerden bir tanesi de dijital ve fizikî dünyalar ortasında ortaya çıkan bir bağ olduğunu görüyoruz, 2023’te de bu kullanımın artması beklentiler ortasında. Dijital ve fizikî dünyaları birleştiren 2 bile sana kelam konusu; 3D baskı ve dijital ikiz teknolojisi. Dijital ikizler, gerçek dünyadaki süreçleri operasyonların yahut eserlerin inançlı bir dijital ortamda yeni fikirleri test etmek için kullanılabilecek sanal simülasyonlar olarak tabir edebiliriz.

Formula 1 grupları hem fizikî aracı hazırlıyor hem de oluşturdukları aracın dijital ikizini oluşturuyor ve dijital ikizi tüm testleri gerçekleştirmek için kullanıyorlar. Dijital ikiz teknolojisi her vakit hem de maliyet avantajı sağlıyor.

5- Nanoteknoloji ve gen düzenleme

Mevcut dünya sisteminden farklı olarak gelecek senaryolarında eserleri bitkileri hatta insanları düzenleyip değiştirme imkanı olan koşullarda yaşayacağımız konuşuluyor. Nanoteknoloji alanında yaşanan gelişmelerin 2023 yılında ön plana çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bununla birlikte birkaç yıldır hayatımızda olan CRISPR- Cas9’un kullanım alanının genişleyeceğinin de vurgulandığı görülüyor yani bu da demek oluyor ki kendi düzenlemesinin yaygınlaşması kelam konusu olacak.

6- Kuantum

Kuantum hesaplamayı geniş ölçekleri ulaştırmak ve geliştirmek için dünya adeta bir yarış halinde. Mevcut bilgiyi depolamanın ve işlemenin yeni yollarına bulabilmek için kullanılan kuantum hesaplama, şu an kullandığımız en süratli klâsik işlemciden trilyon kat süratli bilgisayarlar ortaya çıkartabilir.

7- Yeşil enerji

Dünyamızı bekleyen tehlikeler ortasında tahminen de açılması en büyük zorluklardan biri iklim krizi olacak, başka sorumluluk ise karbon emisyonlarının azaltılması.

2023’te öne çıkması beklenen teknolojik gelişmelerden bir tanesi yeşil hidrojen. Yeşil hidrojen, yok denecek kadar az sera gazı emisyonu üreten yeni bir güç kaynağı. Büyük şirketlerin bu alanda önemli yatırımları göze çarpıyor.

Yeşil hidrojen teknolojisi ile birlikte tekrar güç alanında yer alan güneş ve rüzgar üzere çeşitlerde de süratli ilerlemelerin devam ettiğini görmemiz beklentiler arasında

8- İnsansı robotlar

Şimdiye kadar görmeye alıştığımız insan özelliklerine yaklaşan robotların hem görünüm hem de yetenek açısından insanlara çok daha fazla benzeyeceği ön görülüyor. Kelam konusu insansı robotlar gerçek dünyada değerlendirilmeye başlanacak bu hususta öncü bölümler turizm ve sıhhat dalı olacak birebir vakitte üretim ve lojistik alanında da beşerlerle birlikte insansı robotları daha sık görmeye başlayacağız.

9- Otonom sistemler

Dünyasında çok fazla konuşulan ve karşılaştığımız bahislerden bir tanesi bilhassa lojistik ve teslimat bölümlerinde kullanılması planlanan otonom sistemler çok daha süratli ilerleyecek üzere görünüyor. Şimdiden fabrika ve depolarda kısmen kimilerinde büsbütün otonom sistemleri görmekteyiz. 2023 yılında daha fazla gemi ve teslimat robotları ile birlikte daha fazla şoförsüz araba ile müsabakamız kelam konusu olacak.

10- Sürdürebilir teknoloji

2023’te sürdürülebilir teknolojik konusunda daha ileriye yanlışsız atılmış adımları göreceğimizi söyleyebiliriz. Şu an kullandığımız tüm teknolojik eşyaların içerisinde onların çalışmalarını sağlayan çipler yer alıyor. Kelam konusu çiftlerin üretiminde ise kaynağı hudutlu Toprak mineralleri kullanılıyor yani bu kaynaklar hudutlu olduğu için kelam konusu kaynakların daha uzun vadeli kullanımı için daha daha az hastalanan tüketiciler ve bu alana odaklanmış şirketler ile karşılaşacağız

Kaynak: İndir

Başa dön tuşu