“Milli Teknoloji Hamlesi” sloganı ile yola çıkan ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Kadrosu Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kuruluşları ve üniversitelerin takviyeleriyle 17-22 Eylül 2019 tarihlerinde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bu yıl tekrar birincilere sahne olacak TEKNOFEST’e 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor.
TEKNOFEST 2019 heyecanı başladı
Festival kapsamında 19 farklı kategoride düzenlenen Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışları, Dünya Drone Kupası, Take Off Memleketler arası Teşebbüs Tepesi, Hackİstanbul 2019, Solo Türk ve Türk Yıldızları nefes kesen şovları, dikey rüzgar tüneli, planetaryum, havacılık şovları, atölye çalışmaları, jandarma emniyet özel şovları, Atak Helikopteri Harmandalı, stantlar, konserler ve çok özel sürpriz faaller gerçekleştirilecek.
Uçan Otomobil, Şoförsüz Araç, Roket Müsabakaları…
Toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST, gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için 19 farklı kategoride teknoloji müsabakaları düzenliyor. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak TEKNOFEST’te UÇAN OTOMOBİL TASARIM YARIŞI, KÜÇÜK JET RADYAL KOMPRESÖR TASARIM MÜSABAKASI, TURBO FAN MOTOR TASARIM YARIŞI, ROBOTİK YARIŞLAR, İSTANBUL MEMLEKETLER ARASI BULUŞ FUARI, TÜBİTAK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJE YARIŞLARI da gerçekleştiriliyor. TEKNOFEST 2019 Müsabakalarından; Roket Müsabakası 4-10 Eylül tarihlerinde Tuz Gölü’nde, Savaşan İHA Yarışı 10-14 Eylül tarihlerinde Yenikapı’da, Efficiency Challenge Robo Taksi Yarışı 14-19 Eylül tarihlerinde Kocaeli Yarış Pistinde, Model Uydu Yarışı, Uçan Otomobil Tasarım Yarışı, Akıllı Yerler Hackathon Yarışı, İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışı, Robotik Fetih 1453 Yarışı, Yapay Zeka Müsabakası, Küçük Jet Radyal Kompresör Tasarım Yarışı, Sürü İHA Yarışı, İnsansız Hava Aracı Yarışı, İnsanlık Faydasına Teknoloji Yarışı, Robotik Yarışları, Turbo Fan Motor Tasarım Yarışı, Hackİstanbul, Travel Hackathon, World Drone Cup ve Take Off yarışları ise 17-22 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleştirilecek. Müsabakalara geleceğin teknoloji eserlerini geliştirmek için ortaokul, lise, üniversite ekipleri ve profesyonellerden oluşan 50000 gençten 10000 yarışmacı katılıyor. Dereceye girenleri toplamda 2 milyon TL’nin üzerinde bir ödül bekliyor.
Roket Atışları Tuz Gölü’nde…
ROKETSAN’ın takviyesiyle düzenlenen Roket Yarışının roket atışları 4-10 Eylül 2019 tarihlerinde Tuz Gölünde yapılacak. Bu yarışa lise, lisans ve lisansüstü öğrencileri katılıyor. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak kabiliyetlerini geliştirmek emeliyle yapılan bu müsabaka alçak ve yüksek irtifa olmak üzere 2 farklı kategoride düzenleniyor.
Solo Türk ve Türk Yıldızları Nefes Kesen Şovlara İmza Atacak
Milli gururumuz Solo Türk ve Türk Yıldızları ile birlikte, Türk ve yabancı şov kümeleri şenlik mühletince havacılık şovları sunacaklar. Ayrıyeten farklı büyüklüklere ve misyonlara sahip çok sayıda özel uçak şenlik alanında sergileniyor olacak. Ziyaretçiler şenlik alanında rüzgâr tüneli ve planetaryumu ayrıyeten teknoloji şirketleri standlarında özel teknolojik eser ve hizmetleri de deneyimliyor olacaklar. Şenlik müddetince teknoloji atölyeleri ve eğitici atölye çalışmaları DENEYAP Atölyeleri gönüllülerinden oluşan bir takım tarafından bilhassa çocuk ziyaretçiler için gerçekleştirilecek.
Take-Off Milletlerarası Teşebbüs Doruğu 16-19 Eylül’de
Türkiye’nin teknoloji teşebbüsleri için bölgesel bir merkez olma maksadına yönelik kıymetli bir tepe olan Take-Off Milletlerarası Teşebbüs Doruğu, Türk teşebbüsçüler ve yatırımcılarla birlikte milletlerarası teknoloji teşebbüslerini ve yatırımcılarını bir ortaya getiriyor. Bilhassa İstanbul’un Doğu Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya bölgelerinde bulunan teknoloji teşebbüsleri için bir cazibe merkezi olarak gelişmesinin hedeflendiği dorukta yedi kategorideki teknoloji sunumları değerlendirilip, ödüllendiriliyor. Yurtdışından ve yurtiçinden çok sayıda müracaatın olduğu teşebbüs doruğunda bu yıl Etraf ve Güç Teknolojileri, Sıhhat ve Spor Teknolojileri, Besin ve Tarım Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Uzay Teknolojileri, Finans Teknolojileri, Lojistik ve Akıllı Kent Teknolojileri alanlarındaki müracaatlar bedellendiriliyor. Take Off 2019, Türkiye Teknoloji Kadrosu Vakfı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından 16-19 Eylül tarihleri ortasında Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek.
Geçen yıl TEKNOFEST’i ziyaret etmiştik
İlki geçen yıl yapılan şenliği yerinde ziyaret etmiş ve tecrübelerimizi aşağıdaki görüntüde sizlerle paylaşmıştık.
En Güzeller Dünya Drone Kupasında Yarışacak
TEKNOFEST, dünyanın en hızlılarının yarışacağı World Drone Cup’a (Dünya Drone Kupası) da konut sahipliği yapacak. World Drone Cup tertibine 32 ülkeden toplam 64 sportmen katılacak. WDC, 250km sürate ulaşabilen drone’lar ile dünyanın en güzelini İstanbul mesken sahipliğinde belirleyecek.
Meraklıları için değerli bir aktiflik olan ve özel olarak hazırlanan parkurdaki yarışlarda, pilotlar tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı dronelar ile çaba edecekler. Sürat ve hareket kabiliyeti yüksek; büsbütün kullanıcının kumanda yeteneğine dayalı olarak tasarlanan araçların yer alacağı World Drone Cup’a Çin, Japonya, Brezilya, Amerika dahil toplam 32 ülkeden 64 sportmen katılacak.
HackIstanbul 2019
TEKNOFEST kapsamında düzenlenen HackIstanbul 2019 CTF ile Türkiye dünya çapında harikulâde bir yarışa konut sahipliği yapacak. HackIstanbul 2019 CTF (Capture the Flag) yarışı, dünya çapında yüzlerce ülkeden binlerce hackerı yeteneklerini sergilemek üzere bir ortaya getirecek. Yarışmacılar, uzmanların rehberliğinde, özel olarak oluşturulmuş gerçek siber hücum ortamlarının çeşitli etaplarında tüm maharetlerini sergileyerek, kendileri için hazırlanan sistemleri ele geçirmeye çalışacak.
TEKNOFEST İstanbul teknoloji müsabakaları destekçilerinden ASELSAN, BAYKAR, İGA, İSBAK, ROKETSAN, TAI, Türk Hava Yolları (THY), TÜBİTAK, TÜRKSAT ile birlikte şenliğe AFAD, BMC, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, DHMİ, T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, HAVELSAN, T.C İçişleri Bakanlığı, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C Ulusal Eğitim Bakanlığı, T.C. Sıhhat Bakanlığı, T.C Ulusal Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Sivil Havacılık, STM,TEİ, TR Motor, TURKCELL, Bilişim Vadisi, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türk Hava Kurumu ve T.C Ulaştırma Bakanlığı dayanak veriyor.
Festivalin akademik paydaşları ortasında Boğaziçi Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Medipol Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yer alıyor.
Katılımın fiyatsız olduğu şenlik ile Türkiye’nin ulusal teknoloji atılımını gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi hedefleniyor.