Veriyi etkin yöneten şirketler büyük avantaj sağlıyor

IDC, ‘Büyük Datanın Devrimi’ olarak da isimlendirilen ve şirketleri daha verimli ve yenilikçi hale getirme potansiyeli olan bu değişime kolay adapte olabilen şirketlerin, rakiplerine nazaran büyük avantaj elde edeceğini öngörüyor.

Veriyi aktif yöneten şirketler rakiplerine karşı büyük avantaj sağlıyor

IDC’nin yaptığı en son araştırmaya nazaran, Türkiye’de de her geçen gün daha fazla şirketin, hayatın her alanında ve çabucak her dalda fark yaratacak bir güç olan Büyük Veri’nin ehemmiyetini kavramaya başladıklarını ortaya koyuyor.

Pazar araştırma şirketi International Veri Corporation’ın (IDC) açıkladığı son kestirimlere nazaran, Türkiye’de Büyük Bilgi ve Analitik yatırımları 2018 yılında 247 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılına kadar pazarın yıllık yüzde 16 oranında büyüyerek, 520 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin bilgiyi tahlil ederek manalı sonuçlar çıkarmalarına yardımcı olan Hitachi Vantara’nın sponsorluğunda IDC tarafından gerçekleştirilen araştırmaya nazaran, Türkiye’deki kurumların yüzde 55’i şirket içi (on-prem) Büyük Bilgi sürece konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’deki her 10 kurumdan 8’i ‘makine öğrenmesi’ni, kurumu için manalı ve pahalı görürken, her iki şirketten biri, yani iştirakçilerin yarısı, geçmiş bilgileri tahlil etmek için çok sayıda bilgi kaynağını bir ortaya getirmekte zorlandığını belirtiyor.

Büyük Bilgi yatırımları ikiye katlanacak

Türkiye’deki kurumların tamamına yakını (yüzde 98), önümüzdeki iki yıl içinde, Büyük Data sürece ve yönetme tahlillerine ayrılan bütçenin artmasını bekliyor. Araştırmaya katılan kurumların yüzde 15’i ise, tekrar bu bütçenin önümüzdeki iki yıl içerisinde yüzde 100’ün üzerinde artacağını kestirim ediyor.

Büyük Bilgi nerede kullanılıyor?

Büyük Bilgi ve analitik tahlilleri kurumlara birçok farklı hususta çalışma imkanı sunarken, iştirakçilerin yüzde 70’i ‘Müşteri hizmetlerini ve tecrübesini geliştirmek’ ve ‘İş süreçlerini ve operasyonlarını geliştirmek ve optimize etmek’ mevzularının öncelikli alanlar olduğunu vurguluyor.

Uygulama ve kullanım kolaylığı aranıyor

Büyük Data sürece platformlarının kullanımında kurumların karşılaştığı en kıymetli zorluklar ortasında yüzde 52 ile ‘Şirket içi bilgi ve tecrübe eksikliği’ birinci sırada yer alırken, ‘Farklı sistemler ve farklı data türleri’ yüzde 30 ile ikinci sırada bulunuyor. Türkiye’deki kurumlar Büyük Bilgi ve Analitik tahlillerini değerlendirirken, ‘uygulama kolaylığı’ ve ‘kullanım kolaylığı’nın en çok ehemmiyet verilen kriterler olduğu belirtiliyor.

Entegre data idaresi ‘olmazsa olmaz’ pozisyona geldi

Türkiye’de giderek artan sayıda kurum ve şirketin, Büyük Veri’nin değerini kavramaya başladığını belirten IDC Türkiye’nin Baş Analisti Eren Eser, “Kurumlar, Büyük Bilgi ve Analitik Teknolojilerinin yetkinliğinin artması ve sunduğu imkanlarla birlikte, bilgiye dayalı karar verme tarafında bir istek ve yönelim içinde bulunuyor. Büyük Bilgi ve analitik yatırımlarının en önemli kısa vadeli maksadı, iş operasyonlarını ve müşteri tecrübesini düzgünleştirmek olsa da, birçok kurum Büyük Data ve Analitik tahlillerini daha uzun vadede yeni iş ve gelir akışları yaratmak için kullanmayı hedefliyor” halinde konuştu.

IDC Türkiye’nin Yazılım Tahlilleri Araştırma Müdürü Yeşim Öztürk de, “Şirket içi ve bulut uygulamalarında üretilen dataların harmanlanması, yükselen bir eğilim yahut zorluk olmaya devam ediyor. Bu nedenle entegre bilgi idaresi ve tahlili sağlayacak tahlillere artık daha fazla gereksinim duyuyoruz. Entegre data idaresi, eksiksiz müşteri ve çalışan tecrübesi için olmazsa olmazdır” tabirlerini kullandı.

Hitachi’den data idaresine çağdaş ve aktif bir yaklaşım

Araştırma sonuçlarını pahalandıran Hitachi Vantara Türkiye Genel Müdürü Başkan Sönmez de büyüyen şirketlerin ürettiği bilgi hacminin her geçen gün arttığına, bu bilgiyi farklı bulut ve şirket içi bilişim ortamlarında daha aktif yönetme muhtaçlığının derinleştiğine dikkat çekti. Sönmez, “Sahip oldukları datadan daha fazla katma kıymet elde etmek isteyen kurumlara, Hitachi’nin ortak bilgi idare yaklaşımı DataOps ile hizmet veriyoruz. Bu yaklaşımın temel prensibi, yanlışsız bilgiyi, gerçek vakitte ve hakikat yerde elde etmek. Bunun için şirketlerin data seyahatinde SEAM (Store, Enrich, Activate, Monetize) olarak isimlendirdiğimiz dört adımlı bir yaklaşım öneriyoruz. Müşterilerimizin sahip oldukları datayı ‘Depolama’ adımından ‘Gelire Dönüştürme’ adımına kadar hakikat yönetmelerine dayanak oluyoruz. DataOps, Hitachi Vantara’nın yakın vakitte yeni sürümünü yayınladığı data entegrasyon ve analitik platformu yazılımı Pentaho 8.3 ile çalışıyor. Bu yeni versiyon, bilgiye yalnızca en süratli bir biçimde ulaşılmasını sağlamakla kalmıyor, tıpkı vakitte bu datanın ’sürükle-bırak’ formüllerle tahlile hazırlanmasını ve makine öğrenme üzere ileri düzey analitik süreçlerin yapılmasını kolaylaştırıyor. Bu sayede, bilginin hazırlanması için harcanan büyük vakit kayıplarının önüne geçiliyor ve data bilimcilerin tahliller yapabilmesi için daha fazla vakitleri olmasını sağlayarak, bilginin sahip olduğu ekonomik kıymetin tam kapasitede kullanılmasına imkan veriyor” biçiminde konuştu.

Başa dön tuşu