Tıpkı Joker karakteri gibi ağzı bir uçtan uca yırtık olduğu söylenen Kuchisake Onna isimli bir şehir efsanesi, bir dönem Japonya başta olmak pek çok Asya ülkesinde insanların gece sokağa çıkmaktan korkmasına neden oldu. Gerçek olduğuna dair sayısız rivayet olsa da aslında Kuchisake Onna hikayesinin bir CIA projesi olduğu da iddia ediliyor.
Her toplumun kendine özgü batıl inançları ve bu inançlarla paralellik gösteren korku hikayeleri vardır. Bunlar genelde antik dönemlerden günümüze kadar gelen hikayelerdir ancak Kuchisake Onna gibi bazı efsaneler oldukça yenidir. Kuchisake Onna hikayesinde, tıpkı Joker karakteri gibi ağzı bir uçtan uca kesik olduğu için yırtık ağızlı kadın olarak anılan kötücül bir karakterden bahsedilir.
Özellikle genç erkeklerin ve küçük çocukların karşısına çıktığı zaman onları öldüren Kuchisake Onna hikayesi gerçek mi sorusunun yanıtı olarak ortaya atılan sayısız rivayet var. Daha da ilginç olan gerçekten de bu korku hikayesi insanların uzun süre gece sokağa çıkmaktan korkmalarına neden olmuştur. Bir tür CIA projesi olduğu da söylenen Kuchisake Onna hikayesine ve toplumda nasıl bir etki yarattığına gelin yakından bakalım.
Kuchisake Onna hikayesi:
Akşam vakti tek başına yürüyen genç bir erkeğe ya da bazen okuldan dönen bir çocuğa yüzü mendil ya da yelpazeyle kapalı bir kadın usulca yaklaşarak omzuna dokunur. Dönüp baktığı zaman o kadın ‘Ben güzel miyim?’ diye sorar. Evet cevabını alınca yüzünü açar ve bir kulaktan bir kulağa kadar kesilmiş kanlı ağzıyla tekrar sorar, ‘Hala güzel miyim?’ Hayır cevabında ya da çığlık atıldığında kadın karşısındakinin ağzını tıpkı kendisi gibi keserek öldürür. Eğer evet yanıtını alırsa sessizce uzaklaşır ama o kişiyi eve kadar takip ederek gece öldürür.
Görüntülemek için tıklayın.
Tüyler ürperten Kuchisake Onna hikayesi gerçek mi?
İlk kez 1978 yılının Aralık ayında duyulmaya başlayan Kuchisake Onna hikayesi, Japonya’nın Gifu şehrinde 1979 yılında kendine gazetelerde yer bulmayı başardı. Sonraki yıllarda bu korku hikayesi Kore’de ve Çin’de de dilden dile dolaşmıştır.
Haberlerin yayılması sonrası çiftçi bir kadın Kuchisake Onna’yı gördüğünü ve ondan kaçarken kalçasını kırdığını söyledi. 1979 yılının 21 Haziran günü gerçekten de anlatıldığı gibi Kuchisake Onna’ya benzeyen bir kadın yakalandı. Fakat bu kadının yalnızca bu hikayedeki karakterin kostümünü giymiş olduğu ortaya çıktı.
Söylenti en çok ülkedeki ilkokul öğrenci arasında yayılmıştı çünkü özellikle çocuklara musallat olduğundan bahsediliyordu. Uzun süre hava karardıktan sonra ne çocuklar ne de yetişkinler sokağa çıktı. 1979 yazında ise söylentiler önce azaldı, daha sonra da Kuchisake Onna hikayesi tamamen unutuldu gitti.
Görüntülemek için tıklayın.
Durduk yere böyle bir hikaye nasıl ortaya çıktı?
Kuchisake Onna efsanesinin ortaya çıkışına dair pek çok farklı orijin hikaye var. Bir rivayete göre 18. yüzyılda yaşanan bir isyandan sonra ortaya çıkan kötücül söylenti bu hikayeye evrildi. Başka bir hikayede aslında Kuchisake Onna karakterinin küçük bir kız çocuğu olduğu ama yıllar içinde değişikliğe uğradığı anlatılır.
Akıl hastanesinden kaçan bir kadının Kuchisake Onna olarak dolaştığı, Kuchisake Onna’nın trafik kazasında ölen bir kadının hayaleti olduğu, aslında bunların üç kız kardeş olduğu ve tüm Asya kıtasını dolaştığı, başarısız estetik ameliyat geçirmiş kadınların bir şekilde delirip böyle şeyler yaptığı gibi sayısız rivayet vardır.
Görüntülemek için tıklayın.
Gizli bir CIA deneyi ile bu hikayenin yayıldığını söyleyenler de var:
Bir tür komplo teorisi olarak değerlendirmek mümkün ama Kuchisake Onna da zaten kurgusal bir hikaye. Bazı kişiler Kuchisake Onna hikayesinin ülkede bulunan CIA ajanları tarafından ortaya atılmış bir dedikodu olduğu söylüyor, amaç ise sosyal bir tespit. CIA ajanları ortaya attıkları bu hikayenin dilden dile ne kadar hızlı yayıldığını görerek ilerleyen zamanlarda çok daha kritik söylentileri nasıl yayacaklarına dair bir deney yapmışlardır. Pek bilimsel bir yöntem olmasa bile yine de olur mu olur.
Aslında Kuchisake Onna hikayesi sınıfsal bir yaradır:
Japonya’nın Meiji döneminde Otsuya adlı bir kadın, sevgilisiyle buluşmak için dağın ardındaki bir kasabaya gidermiş. Fakat bir kadının tek başına dağlarda gezmesi tehlikeli olacağı için beyaz kıyafetler giyer, yüzünü beyaz boyar, saçlarını dağıtır, ağzına hilal şeklinde bir havuç alır ve elindeki orakla düşermiş yollara. Böyle korkutucu görünen kadın da yıllar içinde Kuchisake Onna efsanesini doğurmuş.
Kuchisake Onna efsanesinin en mantıklı ortaya çıkış hikayesi ise biraz üzücü. 1970’li yıllarda öğrenciler okuldan sonra dershaneye gidermiş ve geç vakitte çıkarlarmış. Ancak bu dershaneler çok pahalı olduğu için yalnızca zengin ailelerin çocukları gidebilirmiş. Fakir aileler de çocuklarının bu isteğini köreltmek için Kuchisake Onna hikayesini uydurmuşlar ve gece dışarı çıkmanın tehlikeli olduğunu söylemişler. Sonra da bu hikaye öğrenciler arasında dilden dile yayılmış.
Görüntülemek için tıklayın.
İyi ama hiçbir elle tutulur yanı olmayan bu hikayeye insanlar nasıl oldu da inandı?
Şöyle soralım, neden inanmasınlar? Mesela geceleri tırnak keserken hala biraz tedirgin olmuyor musunuz, ağzınızdan hayırsız bir söz çıkınca tahta vurmuyor musunuz, kara kedi önünüzden geçince ufak bir ürperme gelmiyor mu ya da şöyle bir etrafınıza bakın, üstünde nazar boncuğu olan kaç tane eşyanız var?
Şunu kabul edelim, insan görmediği ve hatta kontrol edemediği şeyden korkar. Nasıl ki ilkel atalarımız kontrol edemedikleri için ateşe, suya, güneşe tapıyordu; biz de işte böyle şeylerden korkuyoruz. Zaten evrimsel olarak genlerimizde karanlık korkusu var çünkü başımıza ne geldiyse karanlıkta geldi. Bugün bile aydınlatması olmayan bir sokaktan geçerken hafif de olsa ürpermiyor muyuz?
Tabii bir de doğaüstü varlıkların insanı çaresiz bırakması olayı var. Dövüşemezsin, kaçamazsın, yardım isteyemezsin; karşına çıkınca ya inancına göre bir dua okuyacaksın ya da başına ne gelirse çekeceksin. Bu bir de karanlık korkusuyla birleşince Kuchisake Onna’ya da inanırız, kurt adama da inanırız, vampire de.
Görüntülemek için tıklayın.
Tabii Kuchisake Onna hikayesinin de suyu çıktı:
Kuchisake Onna hikayesinin duyulması sonrası Japonya’da kendinize ‘arkadaş’ bulduğunuz bir mekan olan host kulüplerde çalışanlar ağızlarını kapatarak müşterilerine ‘Ben güzel miyim?’ diye sormaya başladı. Elbette bu bir tür flörtöz oyun olarak yapılıyordu.
Aynı yıl Young Town adlı bir televizyon programında Kuchisake Onna gördüğünü söyleyen pek çok insanın röportajına yer verildi. 1979 yılında Kuchisake-onna wo tsukamaero! isimli bir şarkı liste başı oldu. Gakkō no Kaidan ve Toshi Densetsu isimli animelerde Kuchisake Onna ve benzeri karakterlere yer verildi. Yani bu korku hikayesi bir tür popüler kültür ikonuna dönüştü.
Gece sokağa çıkanları öldürdüğüne inanıldığı için bütün ülkede korku yayan Kuchisake Onna hikayesi gerçek mi sorusunu yanıtlayarak bu şehir efsanesi hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Sizin de bildiğiniz bu tür korku hikayeleri varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.