2000 Sonrasında Yapılan Binalara Ne Kadar Güvenebiliriz?

6 Şubat’ta meydana gelen ve ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evlerimizin depremlere dayanıklı olup olmadığı konusunda ciddi endişelere sahibiz.

Ev alırken öncelikle ne kadar büyük ve kullanışlı olduğuna bakıldığı bir gerçek ancak bugünlerde yaşadığımız gibi bir deprem felaketinden sonra evimiz sağlam mı diye araştırmaya girişiyoruz ya da alacağımız evde önceliği sağlamlık olarak belirliyoruz. 

Yaşadığımız binaların olası büyük bir depreme dayanıklı olup olmadığı konusunu, deprem ülkesi vatandaşları olarak her zaman düşünmemiz gerektiği bir gerçek. 

Deprem yönetmeliği ilk kez 1947 yılında yürürlüğe konulmuş, ardından belirli aralıklarla yenilenmiştir.

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası Hatay

Bu yönetmelik, yapılacak olan bütün binaların bulunduğu deprem bölgesi ve zemin özellikleri dikkate alınarak depreme dayanıklı tasarımı ve yapımı için gerekli olan minimum koşulları belirler.

Hatta 2018 yılında yayımlanan son deprem yönetmeliğinin Resmi Gazete’deki açıklaması şu şekildedir:

“Yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemektir.” 

17 Ağustos 1999 depremi sonrasında deprem yönetmeliği aktif olarak uygulanmaya başlamıştır.

1999 Gölcük Depremi

2001 yılında ise belediyelerin denetlemesine ek olarak yapı denetim şirketlerinin bağımsız denetim yapması zorunluluğu da getirilmiştir. Yapı denetim kuruluşu, bir inşaatın başlangıcından bitimine kadarki süreçte arsa sahibi adına inşa faaliyetlerini ve dolayısıyla müteahhiti denetler. Bu sayede bütün binaların iki farklı denetimden geçmesi gerekir.

İşler planlandığı gibi gitmemiş ve binaların denetimleri tam olarak yapılmadan depreme dayanıklı onayı verilmiştir.

Başa dön tuşu