Dubai’nin Teknoloji ve Doğayı Bir Araya Getiren Jebel Ali Sahili

Dünya sahnesinde, adını yenilikçi projelerle duyuran ülkelerden biri de Birleşik Arap Emirlikleri. Bu içerikte, Dubai’nin devasa sahil projesi Jebel Ali Sahili’nden bahsedeceğiz.

Jebel Ali Sahili olarak isimlendirilen bu proje, 2024 yılı itibariyle onaylandı ve ilk adımları atıldı.

Sıradan bir sahile sıra dışı bir yaklaşım getirecek olan bu projenin 2026 yılında tamamlanması bekleniyor.

 Jebel Ali Sahili’nin 6,6 kilometre uzunluğunda ve toplamda 3300 dönümlük geniş bir alanı kaplaması planlanıyor.

jebel ali sahili

Jebel Ali Sahili’nin 6,6 kilometre uzunluğuyla şehrin en uzun halka açık plajı olacağı söyleniyor.

2 yıl içinde tamamlanması beklenen bu projede, bu süre zarfında, plaj ve çevresindeki alanların etap etap geliştirilmesi amaçlanıyor.

Devasa bir alanı kaplayan Jebel Ali Sahili’nin, plajın güzelliğini artırmakla kalmayıp, bölgeye yapılacak çeşitli tesisler ile plaj deneyimini başka bir boyuta taşıyacağı belirtiliyor.

Söz konusu maçlara ulaşmak içinse henüz bir bütçe açıklanmadığı, ancak projenin boyutlarına ve barındıracağı teknoloji, mühendislik ve mimari özelliklerinin de etkisiyle oldukça yüksek bir bütçeye sahip olacağı söyleniyor.

Jebel Ali Sahili projesinde kullanılan teknoloji ve mühendislik, bu projeyi sadece büyük değil, aynı zamanda modern ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürüyor.

Projenin gelişimi sırasında doğa ile uyumlu, çevre dostu malzemeler kullanılacağı ve bununla uyumlu olarak yapılar ve tesislerin deniz kabukları ve mercanlar gibi denizden esinlenilen organik formlarla tasarlanarak sıra dışı bir mimari örneği olacağı söyleniyor.

Bu doğadan ilham alan mimarinin, bölgenin doğal manzarasıyla bütünleşen estetik bir görünüm sunacağı ifade ediliyor.

Ayrıca, akıllı teknolojilerin de plajın her köşesinde kullanılacağı belirtiliyor.

Jebel Ali Sahili

Güneş enerjisi ile çalışan tesisler, suyun korunmasına yönelik sistemler ve plajın temizliğini sağlayacak otonom temizlik araçlarının, bu projeyi hem ileri teknoloji hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından benzersiz kılacağı belirtiliyor.

Ek olarak, projenin çevrenin korunmasına ve Dubai’nin sürdürülebilirlik ve eko-turizm hedeflerine destek vereceği söyleniyor.

Bu doğrultuda, projenin kaplumbağa yaşam alanlarını iyileştirmek, mangrov ağaçları dikmek gibi ekosistemleri koruma ve geliştirmeye yönelik önlemler alacağı da belirtiliyor.

Özetle, Jebel Ali Sahili sadece bir plaj olmanın ötesine geçerek, doğa ve teknolojiyi bir araya getiren bir çeşit yaşam alanı olacak gibi görünüyor.

İlginç yapılarla ilgili ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Suudi Arabistan’ın 400 Metrelik Gösterişli Bir Küp Şeklinde Tasarladığı Mega Projesi: The Cube (Okuyunca Tek Sebebinin Gösteriş Olmadığını Göreceksiniz!)

Mimarların ”En Uzun Bina Benimki” Diyebilmek İçin Girdikleri Kıyasıya Rekabet: Chrysler Binası’nın Yükseklik Yarışı

Afrika’nın İlginç Gökdelen Projesi: Kendi Kendine Yetebilen Ekolojik Gökdelen The Tower Of Life

Maliyeti 2 Milyar Doları Bulan Dünyanın En Pahalı NBA Arenası Intuit Dome: Stadyum mu Yoksa Uzay Üssü mü?

İngiltere Gizli Servisi MI6 Binasının James Bond Filmlerini Aratmayan Hikâyesi (Kabak Gibi Meydanda Olan Binayı Gizlemişler!)

Çin’de Yer Alan, Terk Edilmiş Bir Taş Ocağının İçine İnşa Edilmiş İlginç Otel: InterContinental Shanghai Wonderland

Suudi Arabistan’ın 170 Kilometre Uzunluğunda Bir Çizgi Şeklinde Tasarladığı Dev Şehir: The Line

Suudi Arabistan’ın Hayır mı Şer mi Olduğu Tartışmalı Olan Mega Projesi: Oxagon (Süveyş Kanalı’ndaki Ticareti Kötü Etkileyebilir!)

Güney Afrika’nın “Beyaz Elitleri” İçin Tasarlansa da Daha Sonra Suç Dünyasının Çöplüğüne Dönüşen Ponte Tower’ın İlginç Hikâyesi

Japonya’nın 1.000.000 Kişiyi Barındıracak Mega Projesi: Shimizu Mega-Şehir Piramidi

Dünyanın En Tehlikeli Oteli: Frying Pan Tower (Okuyunca Neden Bu Kadar Tehlikeli Denildiğine Hak Vereceksiniz!)

Bir Hata Sonucunda Gökdelenlerle Dolan New York’taki Flatiron Binasının Sıra Dışı Hikâyesini Okuyunca Çok Şaşıracaksınız!

Başa dön tuşu