18 Nisan akşam saatlerinde İstanbul’un üzerinden geçen bir bulut kütlesi, vatandaşlara bir anda geceyi yaşattı.
Dünyanın neresinde olursanız olun zaman zaman sıra dışı meteorolojik olaylara tanıklık etme şansınız bulunuyor. Geçtiğimiz gün de İstanbul’da bunlardan birisi yaşandı. Devasa bir bulut kütlesi İstanbul’un üzerinden geçti.
Bulut kütlesinin geçişinden önce akşamüstü saatlerinin tadını çıkaran, günün son gün ışığını gören İstanbul halkı, kendisini bir anda karanlığın içinde buldu. İstanbul’un bir kesmini etkileyen bulutun yaşattığı o anlar kameraya şu şekilde yansıdı:
İstanbul’da görülen dev bulut:
Twitter/@diversoce
Bu bulut bir anda nereden çıktı?
Paylaşılan bilgilere göre söz konusu bulut, 7 kilometre gibi inanılmaz bir kalınlığa sahipti. Bir diğer deyişle bulutun yeryüzü tarafındaki ucundan atmosfere bakan diğer ucuna olan mesafe, 7 kilometre idi. Bu kadar yoğun bir kütle, Güneş’ten gelen ışığı engellemeyi kolayca başarmıştı.
Söz konusu bulutun türü hakkında henüz bir açıklama bulunmasa da genel görüş, bulutun ‘Kümülonimbus’ türü bulut olduğu yönünde. Bu bulut türü, devasa kalınlıklara ulaşmasıyla tanınır ve kısa süreli yağışa neden olabilir.
‘Kümülonimbus’ bulutları kilometrelerce kalınlığa ulaşabilir, zirvesi yeryüzünden 21 kilometre gibi çok yüksek irtifalarda yer alabilir. Bulutların oluşması içinse genellikle nem, kararsız bir hava kütlesi ve bir kaldırma kuvvetine ihtiyaç duyulur.
Bulut kalınlığı arttıkça geçirgenlik miktarı azalıyor, Güneş ışığı geçemiyor. Özellikle 1 kilometre ve üzeri kalınlığa sahip bulutlarda geçirgenlik oranı fazlasıyla az oluyor.