NASA’nın son toplantısında gösterdiği görüntüler ve açıklamaları, sosyal medyada çok yanlış şekillerde aktarıldı, bilgi milyonlara yanlış ulaştı. Peki, işin aslı ne?
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dün akşam dünyada büyük bir tartışma konusu olmaya devam eden tanımlanamayan uçan nesneler hakkında bir toplantı gerçekleştirmişti. Fakat bu toplantıda söylenenler ve gösterilen görüntüler, özellikle Twitter’da oldukça yanlış aktarıldı.
Milyonlarca takipçiye sahip bazı haber hesapları ve influencerler, NASA’nın ilk kez UFO’ların varlığını kabul ettiği yönünde paylaşımlar yaptı. Fakat işin aslı ve toplantıda söylenenler tamamen farklıydı.
Twitter’da milyonlara ulaşan hatalı paylaşımlardan bazıları:
Hayır, NASA UFO’ları varlığını bu toplantıyla kabul etmedi:
NASA, halihazırda zaten UFO’ları ve açıklanamayan olayları araştıran bir ekip kurmuş durumdaydı. Bu ekibin kurulacağı da 9 Haziran 2022’de duyurulmuştu. Üstelik bu ekip araştırmayı çok daha geniş kapsamlı halde, “Tanımlanamayan Anormal Olaylar (UAP)” üzerine incelemeler yapıyordu. Ekip, Ekim 2022’de çalışmalarına başladı.
Yani NASA, UFO’ları kesinlikle yeni kabul etmedi. Zaten teknik olarak gökyüzünde gördüğümüz ve ne olduğunu bilmediğimiz her şey bir UFO. Dolayısı ile NASA da yıllardır açıklanamayan bu tür nesneleri UFO olarak tanımlıyor. Ancak NASA’nın UAP tanımı ve bunun üzerine çalışmalarının kapsamı çok daha geniş.
UFO ve UAP farkı ne, NASA neden “UFO” demiyor?
Bir önceki paragrafta da söylediğimiz gibi NASA, çok daha kapsamlı bir araştırma yapıyor. NASA’nın UAP tanımı, “uçak veya bilinen doğal fenomenler olarak tanımlanamayan gökyüzü gözlemleri” şeklinde. Yani sadece uçan nesneler değil, gökyüzünde görülen ve ardındaki neden ilk etapta bilinmeyen tüm olaylar inceleniyor.
NASA’nın toplantısı ne içindi?
NASA’nın 31 Mayıs günü düzenlediği toplantı, araştırma ekibinin olayları nasıl incelediğini, değerlendirdiğini ve nasıl sonuca vardığını açıkladığı bir toplantıydı.
Toplantıda ayrıca şu ana kadar incelenen olayların ne kadarının sonuca bağlandığı da paylaşıldı. NASA, 800 civarında gizemli olayın yalnızca küçük bir kısmının açıklanamayacağını belirtti, her ay aldıkları 50-100 arası raporun sadece %2 – %5’inin açıklanamıyor olduğunu ifade etti.
Buna örnek olarak gösterilen video da aslında yine Twitter’da ‘yeni’ olarak paylaşılan görüntülerden biriydi. Yukarıdaki örnek Tweet’lerde de yer alan görüntü, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı UFO araştırma ekibi tarafından daha önce paylaşılmıştı:
ABD, 2 Yeni UFO Videosu Paylaştı: 650’den Fazla UFO Olayının İncelediği Açıklandı
Twitter’daki bilgilerden kendinizi nasıl korursunuz?
Twitter, büyüklü küçüklü fark etmeksizin her hesabın istediği şekilde paylaşım yapabildiği bir platform. Teyit edilmeden, aslı araştırılmadan yapılan paylaşımlar da özellikle UFO ve uzaylılar gibi halk arasındaki en büyük gizemler hakkında olunca çok çabuk yayılıyor.
Kendinizi bu tür dezenformasyonlardan ve mezenformasyonlardan korumak için bireysel olarak sorgu mekanizmasını harekete geçirmeniz şart. Bu durum sadece Twitter için değil, gündeme gelen her haber, bilgi ve iddia için geçerli.