Dünya genelinde taşınabilir uygulama üzerinden sürücülü araç hizmeti sunan Uber, bir müddettir Türkiye’de de tartışılan bir husus haline gelmişti. Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi ile faaliyetleri durma noktasına gelen Uber, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklama ile Türkiye’deki UberXL faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı. Türkiye’de öbür bir hizmeti bulunmadığı için genelde minibüs usulü araçlarla verilen bu Uber XL için yolun sonuna gelinmişti.
Türkiye’deki Uber sürücüleri isyan etti
Ancak bugüne kadar bu alanda yatırım yapan Uber XL sahipleri alınan karar konusunda kendilerine bilgi verilmediğini tez ederek hareket yaptı. Euronews’in haberine nazaran Uber’in Türkiye’deki birtakım faaliyetlerini durdurmasının akabinde açıkta kalan Uber sürücüleri, firmanın İstanbul’daki merkezi önünde protesto gösterisi düzenledi.
Eylemciler, kendilerine evvelce bilgi verilmediğini ve bu nedenle 31 Mayıs’ta uygulamaya giren karar hakkında tedbir alamadıklarını tabir etti.
Yaptıkları basın açıklamasında maruz kaldıkları şiddet olaylarını hatırlatan göstericiler, tüm süreç boyunca hem maddi hem de manevi olarak ziyan gördüklerini söyleyerek, firmanın kendilerine tazminat ödemesini talep etti.
‘Milyonlarca ceza ve kredi borçları var’
UberXL faaliyetlerinin sonlandırılmasının akabinde 10 bin ila 12 bin kişinin işsiz kaldığını belirten sürücüler, bunlardan birçoğunun kredi yükü altına girdiğini lisana getirdi.
Eylemciler ayrıyeten, 2017 yılından bu yana kendilerine çok sayıda cezanın kesildiğini de söyleyerek bu hususta firmadan bir garanti beklediklerini açıkladı.
Uber, iki hafta evvel yaptığı açıklamayla, İstanbul’daki UberXL’e son verdiklerini lakin sarı ve turkuaz taksilerle çalışmaya devam edeceklerini bildirmişti. Cep telefonu uygulamasıyla çalışan şirket, 63 ülkede günde yaklaşık 15 milyon bireye nakliyat hizmeti sunuyor.