Robot teknolojisi, son yıllarda inanılmaz bir hızla gelişiyor ve hayatımızın her alanında yer buluyor. Ancak bazen bu robotlar, hayvan şeklinde tasarlanabiliyor. Peki neden?
Sabahları uyanıp sosyal medyada dolaşırken, karşınıza çıkan hayvan gibi davranan robotları gördüğünüzde “Neden robotlar hayvanlara benziyor?” diye düşündüğünüz oluyor mu?
Eğer bu soruyu sorduysanız, yalnız değilsiniz! Pek çok insan, bu ilginç ve sevimli teknolojik harikaların ardındaki nedeni merak ediyor.
Çoğu hayvanın sahip olduğu modüler ve simetrik vücut, doğanın olağanüstü bir tasarım harikasıdır.
Denge ve ön-arka algısı gibi özellikler, tasarımın doğuştan gelen unsurlarıdır. Kalçalar ve dizlerle birlikte bacaklar, hareket alanını ve yeteneği büyük ölçüde artıran nispeten küçük bir uzantıdır.
Bu özellikler, hayvanlara hassas kontrol sağlar ve yeni zorlu arazileri keşfetmelerini sağlar. İşte bu yüzden neredeyse her hayvan bugün, plana uyar.
Hayvanlar, yeni durumlara ve koşullara son derece uyarlanabilirdir. Robot tasarımcıları da yaratımlarının benzer şekilde yetenekli olmasını ister. Sonuçta doğanın milyarlarca yıl boyunca çalıştığı temel kısıtlamalar, yarattığımız robotların amacına ne olursa olsun hâlâ geçerlidir.
Robotik dünyasında dört bacak bazen iki bacaktan daha iyidir.
Bu nedenle bazı robot üreticileri hayvanlardan ilham alıyor. Festo şirketi, arıları taklit eden Bionic Bee’yi yarattı. Bu robot arılar, doğadaki arıların uçuşunu birebir taklit ediyor.
Arının vücut ağırlığını azaltmak için gram gram yapılan çalışmalar ve dört hareket derecesini taklit eden kanatlar, büyük mühendislik başarıları arasında. Bionic Bee’lerin hangi amaçlar için kullanılacağı henüz belli değil ancak yeni araştırma kapılarını aralıyor.
Ohio merkezli Throwflame şirketi, alev silahı taşıyan Thermonator adlı robot köpeği geliştirdi.
Robot köpek, napalm atabilen bir ARC alev silahı ile donatılmış. LIDAR teknolojisi sayesinde engelleri algılayabiliyor ve haritalama yapabiliyor. Robotun batarya ömrü sadece bir saat olsa da ABD’de yasal olarak herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
Ayrıca haberlerde gördüğümüz gibi robotlar sadece arılar ve köpeklerden de oluşmuyor, yılan robotu bile var! Su altı ekipmanlarını incelemek için neden bir insan yerine robot yılan kullanılmasın?
Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, modüler bir robot yılan geliştirdi. Bu robot, görsel denetim yapabiliyor ve ekipmanlarla etkileşime girebiliyor. Yeni versiyonları, petrol platformlarını incelemek için geliştiriliyor.
Hayvanları taklit eden robotlar, teknoloji ve mühendislik dünyasında büyük bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bu ilham, robotların daha verimli ve işlevsel olmasını sağlıyor. Sizce de bu mühendislik harikaları, geleceğin teknolojisini şekillendirecek mi?