Bazı Avrupa ülkelerinde, yan yana duran tuvaletlere rastlayabilirsiniz. Peki böyle bir şeyin sebebi ne ne olabilir? Aslında iyi bir amaca hizmet ediyor. Hemen anlatalım.
Kültürden kültüre, pek çok alışkanlık değişiyor. Bize tuhaf gelen, başka ülkelerde normal olurken bizim normallerimiz diğer kültürlerin ağzını açık bırakabiliyor. Mesela geçtiğimiz günlerde, Amerika’da neden taharet musluğu kullanılmadığından bahsetmiştik.
Bugün bahsedeceğimiz konu da yine benzer. Bazı Avrupa ülkelerindeki otellerde veya evlerde karşılaşabileceğiniz yan yana duran tuvaletlerin ardı arkası.
Aslında birine tam olarak tuvalet diyemeyiz.
Bizim alışık olduğumuz, tuvaletin içinde olan taharet muslukları. Kimi ülkeler bu musluğa hiç sahip değilken kimilerinin tuvaletin yanında duş başlığı gibi aparatı oluyor. İşte kiminde de böyle ayrı bir oturma yeri.
İtalya, Fransa, Portekiz gibi çeşitli Avrupa ülkelerine gidenlerin; yan yana duran oturma yerlerini görünce kafası karışabiliyor (muhtemelen Amerikalılar daha çok :P). Biri, bildiğimiz tuvaletken diğeri taharetlenmek için.
Küçük bir “popo banyosu” gibi.
Tuvaletini klozete yapan kişi, işi bittikten sonra yan tarafta duran yere geçiyor ve burada temizlik işini tamamlıyor. “Bidet” denilen taharet muslukları 18. yüzyıl Fransa’sında ortaya çıkıp başlangıçta ayrı bir ünite olarak tasarlandığından zamanla modern ev/otel tasarımlarına da bu şekilde yansıdı.
Kısacası yan yana duran bu klozetler eşimizle, dostumuzla el ele tutuşup tuvaletimizi yapmamız için değil. Tamamen hijyenik amaçlarla kullanılıyor. Bu fikre heyecanlanan temas bağımlıları seri üzgün…