Hadi iyisiniz: Çip üretiminde talep düşüyor fiyatlar ucuzluyor!

En büyük teknoloji devleri bile, yavaşlayan global iktisadın ve azalan tüketici talebinin tesirlerini derinden hissediyor. Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC), iki yıldır birinci defa sefer üç aylık gelir kestirimlerini gerçekleştiremedi. (Kimse işlemci almıyor arkadaş!).

Hızla yükselen enflasyon, yükselen faiz oranları ve giderek artan pahalılığın getirdiği global ekonomik kriz, birçok tüketicinin, bilhassa kıymetli teknolojik eserler kelam konusu olduğunda, zorunlu olmadığı sürece harcamalarını kısmalarına neden oldu.

Düşen talep piyasayı ucuzlatabilir

Geniş portföyü sayesinde ekonomik kriz vakitlerinde birden fazla vakit fırtınayı savuşturmayı başaran Samsung, son üç aylık kârının 8 yılın en düşük düzeyine gerilediğini açıkladı. Şayet durum bu türlü devam ederse birçok elektronik eserde bir ucuzlama beklenebilir.

Bloomberg tarafından bildirildiği üzere, dünyanın en büyük kontratlı yonga üreticisi TSMC de krizi artık hissetmeye başladı. Dördüncü çeyrek geliri %43 artan (20,6 milyar $) yükselmesine karşın şirket, ekonomik daralma yaşan şirketler ortasına katıldı. Bu, şirket için, iki yıl içinde birinci defa iddiaları kaçırdığı manasına geliyor.

Geçen aya ilişkin raporlar, tüketicilerin daha az işlemci sipariş etmesi nedeniyle TMSC’nin 7nm ve 6nm fabrikalarının kullanım oranlarında önemli düşüşe neden olmuştu. (yüzde 50’ye düştü) Firmanın ayrıyeten, eserlerine olan talebin düşmesi nedeniyle siparişleri azalan müşterilerinden AMD, Nvidia ve MediaTek ile kontratlarını tekrar müzakere ettiğini tekrar sizlere buradan bildirmiştik. Apple‘ın en büyük tedarikçisi Foxconn‘un Zhengzhou tesisindeki Covid ile ilgili kesintilerde TSMC’yi büyük oranda etkiledi.

Piyasada ki bu durum yakın vadede düzelecek üzere görünmüyor. TSMC’nin gelirinin yılın birinci çeyreğinde %15 düşmesi, 2023’ün ikinci çeyreğinde ise bir düşüş daha yaşaması bekleniyor.

TSMC, ABD’deki tesislerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Şirket Arizona’da en gelişmiş 3nm ve 4nm çipleri üretmek için yeni bir fabrika yaptığını biliyoruz. Çinli milliyetçiler ise bu durum karşısında epeyce rahatsızlık duyuyorlar. Çünkü Çinli milliyetçi Küresel Times, ABD’nin TSMC’yi Arizona fabrikalarını inşa etmesi için “kandırdığını” ve Tayvan’dan teknoloji çaldığını tez etti.

Başa dön tuşu