Hiçbir Kara Parçasına Kıyısı Olmayan Deniz: Sargasso

Dünyanın en gizemli denizlerinden olan Sargasso Denizi’ni daha önce hiç duydunuz mu? Atlas Okyanusu’nun içinde bulunan bu denizin hiçbir kara parçasına kıyısı bulunmuyor. Hadi gelin, bu enteresan denizi tanıyalım.

Herhangi bir kara sınırı olmayan deniz olur mu? Pek çok kişinin bilmemesine rağmen Atlas Okyanusu‘nun ortasında böyle bir deniz bulunuyor. Balıklar, deniz kaplumbağaları, kuşlar, memeliler ve daha pek çok canlıya ev sahipliği yapan verimli bir ekosisteme sahip Sargasso Denizi’nin bilinmeyenlerini anlatacağız.

Bugün sizlere okyanusun ortasında bulunan ve adını yüzeyinde serbest bir şekilde yüzen yosunlardan alan Sargasso Denizi‘nden bahsedeceğiz. 

Sargasso Denizi nerede bulunuyor ve boyutları ne?

Sargasso denizi

Sargasso Denizi, Atlas Okyanusu’nun içerisinde yer alan bir okyanus akıntı dairesi. Bu denizin batısında Körfez Akıntısı, doğusunda Kanarya Akıntısı, kuzeyinde Kuzey Atlantik Akıntısı ve güneyinde Kuzey Atlantik Ekvator Akıntısı bulunuyor. 

Her ne kadar bir karaya sınırı olmasa da son derece geniş bir yüz ölçümüne sahip bu deniz. Sargasso Denizi’nin 1100 km genişliği, 3200 km uzunluğu bulunuyor. Ayrıca derinliğinin 1500 metre ile 7000 metre arasında değiştiği biliniyor. 

Bu sayıları daha iyi anlamak için ülkemizin batısında yer alan Ege Denizi’nin yüz ölçümüne bakalım. Ege Denizi’nin uzunluğu 670 km, genişliği ise 390 kilometre. Ayrıca ortalama derinliği 1500 metre olan Ege Denizi’nin en derin yeri ise 3639 metre. Bu kıyaslamaya bakacak olursak Sargasso Denizi’nin bir hayli büyük olduğunu görüyoruz.

Sargasso Denizi’ni özel kılan şey ne?

Sargassum yosunu

Sargasso Denizi’ni en özel kılan şey yüzeyde toplu bir şekilde yüzen sargossum cinsi deniz yosunları olarak gösterilebilir. Nakliye gemileri için bir tehdit olmayan bu yosunlar vejetatif olarak çoğalır ve deniz yüzeyinde serbestçe yüzerler.

Sargasso Denizi’nin canlı çeşitliliği nasıl?

Sargasso Denizi ekoloji

 

Okyanuslarda sayısız deniz canlısı olduğu düşünülse de özellikle açık sularda canlı yaşamı kıyıya oranla çok azdır. Sargasso Denizi ise açık deniz olmasına rağmen canlı çeşitliliği yönünden son derece verimli bir bölge. Kaplumbağalar, yavruların yiyecek ve barınak ihtiyacı için yüzeydeki sargassum yosunlarını kullanır. 

Bununla birlikte karides, yengeç, balık ve bu yüzey yosunlarına uyum sağlamış pek çok diğer deniz canlısına da ev sahipliği yapan Sargasso, nesli tükenmekte olan yılan balıklarıyla birlikte beyaz merlin, Porbeagle köpekbalığı, yunus gibi canlılara ev sahipliği yapar. Bu canlılardan bazıları Sargasso’yu yumurtlama mevsiminde ziyaret ederler.

Hazar, Bir Deniz mi Yoksa Göl mü? İşte İlkokuldan Beri Kafa Karıştıran Bu Sorunun Kesin Cevabı…

Sargasso Denizi’ne her yıl kambur balinalar da göç eder. Bunlarla birlikte ticari balıkçılığın gözbebeği olan ton balıkları da Sargasso Denizi’ne göç ederler. 

Sargasso Denizi’nin sınırları nasıl tanımlanıyor?

Sargasso Denizi

Dünyadaki tüm denizlerin en azından bir bölümü kara sınırıyla belirleniyorken Sargasso Denizi’nin sınırları akıntıyla tanımlanmış durumda. 

%98’i Buzlarla Kaplı Olan Antartika’da Deniz Buzu Alanı ‘Rekor Seviyede’ Azaldı: Peki Bu Düşüşün Sonuçları Neler?

İnsanlardan bu kadar izole olan Sargasso’da kirlilik ne düzeyde?

Sargasso Denizi kirlilik

Her ne kadar bir kara sınırı olmasa da yüzey akımları bulunan Sargasso Denizi, yüksek oranda plastik atığın birikmesi nedeniyle her geçen güç kirlenmeye devam ediyor. Hatta denizin yüzeyinde büyük bir çöp bölgesi bulunuyor. Buna Kuzey Atlantik çöp yaması deniyor. Bazı ülke ve sivil toplum örgütleri Sargasso Denizi’ni korumak için birleşti. 11 Mart 2014’te Sargasso Deniz Komisyonu’nu kuran bu komisyon denizin temizlenmesi ve ekolojinin bozulmaması için çabalıyor.

Sargasso Denizi’nde yapılan çalışmalarda plastikleri tüketen bakteri türleri bulundu, ancak bu bakterilerin plastikleri başka bir ekolojik alana aktarıp aktarmadığı tam olarak bilinmiyor.

Bugün sizlere çoğu kişinin varlığından bile haberdar olmadığı hiçbir kara parçasına kıyısı olmayan Sargasso Denizi’ni aktardık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu