Japonya’da Elektrik Kabloları Neden Yerin Altında Değil?

Japonya’ya hâkim olanların hemen fark ettiği bir manzara var: tepenizde kıvrılan, şehri bir ağ gibi saran elektrik kabloları. Peki, dünyanın dört bir yanında yer altı kablolarına geçiş yapılırken Japonya neden hâlâ bu eski usul elektrik hatlarına bağlı?

Japonya’da bir yere bakışınızı çevirdiğinizde gözünüze ilk çarpan şeylerden biri elektrik direkleri ve onların üzerindeki sayısız kablo olabilir. İster Tokyo’nun kalabalık sokaklarında olun ister Kyoto’nun tarihî mahallelerinde, bu değişmez bir gerçek.

Teknoloji çağında olmamıza rağmen Japonya’nın neden hâlâ bu kadar çok yer üstü elektrik hattına sahip olmasını gelin yakından inceleyelim.

Yer üstü elektrik hatlarının Japonya’daki yaygınlığının arkasındaki en büyük faktörlerden biri maliyet.

Japonya elektrik kabloları

Yer altı kablolarının döşenmesi, yer üstü hatlara kıyasla oldukça pahalı bir işlem. Ancak maliyetin ötesinde, yer üstü hatların bakımı ve onarımı daha kolay olabilir. Özellikle doğal afetler sonrasında hasar gören hatların tespiti ve onarımı, yer üstünde daha hızlı yapılabilir.

Ancak bu hatların, deprem ve tayfun gibi doğal afetlere karşı daha savunmasız olduğunu da unutmamak gerek. Hatta pek çok Japon, güvenlik konusunda ciddi stres altında.

Japonya, yavaş yavaş (bayağı yavaş…) yer altı kablo sistemine geçiyor desek yanılmış olmayız.

Japonya elektrik kabloları

Şehir manzarasını bozmayan yer altı sistemi aynı zamanda doğal afetlere karşı da dayanıklı. Japonya gibi sık sık deprem yaşanan bir ülkede, büyük bir avantaj sağlar.

Yeraltı sistemlerinin hasar görmesi daha az olası ve bu da acil durum hizmetlerinin kesintisiz devam etmesini sağlıyor ancak pek kimsenin düşünmediği dezavantajı da yok değil.

Örneğin sel veya toprak kayması gibi durumlarda hasarlı alanları izole etmek ve onarmak, tahmin edersiniz ki epey zorlu sürece sahip.

Bütün dezavantajlarına rağmen hükûmet, 2019 yılında Japonya’nın Chiba kentinde yaşadığı doğal afetten dolayı kabloları yer altına döşeme işinde epey hızlanmış durumda.

Japonya’da elektrik şebekesinin yönetimi, kamu ve özel sektör arasında bölünmüş durumda.

Japonya elektrik kabloları

Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) gibi büyük özel şirketler, yer üstü hatların avantajlarını savunurken; hükûmet, yer altı kablolarının genişletilmesi için adımlar atmakta. 

Japon halkı arasında da bu konuda fikir birliği yok. Bazıları ne pahasına olursa olsun elektrik hatlarının yer altına alınmasını savunurken; bir kısım, kırsal bölgelerdeki elektrik hatlarının rustik çekicilik kattığını düşünüyor.

İki zıt düşünce, Japonya’nın elektrik şebekesi konusundaki kararlarının sadece teknik ve mali değil aynı zamanda kültürel ve estetik faktörlere de dayandığını gösteriyor.

Bütün bu sorunlar bir yana, işin arka planında II. Dünya Savaşı etkisi de var. 

Tokyo’nun Amerikan bombardımanıyla yerle bir edilmesinin ardından havadan görünümü, 10 Mart 1945

Japonya’nın önceliği, II. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkeyi mümkün olan en kısa sürede yeniden inşa etmekti. Bunun sonucunda Ulusal Arazi ve Altyapı Yönetimi Enstitüsüne göre daha hızlı ve ucuz oldukları için elektrik kabloları için yer üstü elektrik direkleri kullanıldı.

Yer altı kablo sisteminde ne kadar ilerlediler bilinmez ancak bu sorunun Japonya’nın başını uzunca bir süre ağrıtacağı kesin. Yorumlarda düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Uzak Doğu ülkelerine ilginiz varsa sizi şöyle aşağıya alabiliriz:

Japonların İnternet Siteleri Neden Göz Yorucu Bir Tasarıma Sahip? 2000’li Yıllardan Fırlamış Gibi!

Uzak Doğu Ülkelerinde Benzin Pompalarının Neden Tavanda Olduğunu Öğrenince “Çok Mantıklıymış” Diyeceksiniz

Japonların Amerikan Şehirlerini Sinsice Yok Etmek İçin Geliştirdiği Gizli Silahı: Denizaltı Uçak Gemileri

Japonya’da İçine Girenlerin Büyük Olasılıkla İntihar Etmeden Dönmediği Orman: Aokigahara

Japonya ve Tayland İngiliz Sömürgesi Olmamalarına Rağmen Trafik Neden Onlardaki Gibi Soldan Akıyor?

Uzak Doğulular Neden Diğer İnsanlardan Daha Zeki Olarak Görülüyor?

Animelerdeki Erkeklerin Kadın Gibi Güzel Çizilmesinin Sebebini Öğrenince “Nasıl Yani?” Diyebilirsiniz

Başa dön tuşu