Microsoft’tan dünya sağlığına 40 milyon dolarlık destek

İlk 5 yıl için 40 milyon dolarlık dayanakla hayata geçirilen Sıhhat için Yapay Zekâ teşebbüsü, sıhhat alanındaki araştırmacıları, STK’ları ve sıhhat kurumlarını yapay zekâ tahlilleri ve para yardımıyla güçlendirecek. Teşebbüsle, günümüzde insanlığın maruz kaldığı ve acil tahlil bekleyen sıhhat problemlerinin süratle çözülmesi hedefleniyor.

Microsoft’tan dünya sıhhatine 40 milyon dolarlık destek

İnsanı odağına alan inovasyon çalışmalarını sürdüren Microsoft, “İyilik için Yapay Zekâ/AI for Good” programına yeni bir teşebbüs ekledi. Bugün duyurulan Sıhhat için Yapay Zekâ isimli teşebbüs, insan sıhhatini uygunlaştırmak ismine yapay zekâ yardımıyla geliştirilen projeleri destekleyecek. Program, 5 yıl boyunca toplam 40 milyon dolar pahasında hibe ve teknoloji yardımı sağlayacak. Sıhhat için Yapay Zekâ, büyük bir saklılık, güvenlik ve etik temellerle geliştirildi ve dünyanın önde gelen uzmanlarıyla iş birliği içinde hazırlandı.

Sıhhat için Yapay Zekâ teşebbüsü aracılığıyla Microsoft, bilgi bilimcileriyle, STK’larla ve akademiyle güçlü iş birlikleri geliştirecek. En aktif yapay zekâ araçlarına ve bulut bilişim hizmetlerine erişim sunacak olan teşebbüs, belirlenen projeleri nakit hibelerle de destekleyecek. Şu an küresel olarak yapay zekâ uzmanlarının sadece %5’i sıhhat alanında çalışma yürütüyor ve teşebbüsün en değerli maksatlarından biri de bu oranı artırmak. Sıhhat için Yapay Zekâ dâhilinde, yapay zekâ uzmanlarının sıhhat bölümüne özel yeni hünerler kazanması da desteklenecek. Programın 3 odak noktası var. Bunlardan birincisi, hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisini ilerletmek için tıbbi araştırmaların hızlandırılması için keşif araştırmaları. Global sıhhat bilgisi de sıhhat krizlerine karşı korunmak için mevt oranı ve bakım bilgilerini daha yeterli anlamak için değer taşıyor. Üçüncü olarak program, sıhhat hizmetlerini herkese ulaştırılabilmek için sıhhat eşitliğinin sağlanmasına kıymet veriyor.

Yapay zekâ ile vefatlar azalacak, yanlışsız teşhisle hastalar yakından takip edilecek

Özellikle sıhhat kesiminin ticari olarak dikkatini çekmeyen alanlarda araştırmaların hızlandırmasında ve yeni tahlillerin geliştirilmesinde yapay zekânın kıymetli bir rol oynaması bekleniyor. Bu tahlil alanlarının başında doğumlarda yaşanan anne ve bebek kayıpları azaltmak geliyor. Bunun yanında, görme kaybıyla sonuçlanan şeker hastalıklarını küresel olarak takip etme konusunda yapay zekâdan faydalanılacak. Cüzzamı denetim altına almak, salgın ve bulaşıcı hastalıkların gelişimini izleyip tahlil etmek de yapay zekâdan dayanak alan sistemlerle kolaylaşacak. Yapay zekâ sistemleriyle ayrıyeten, kanser hadiselerinde daha dengeli teşhis koyabilmek mümkün olacak.

Microsoft’un AI for Good programının altında, çevreci araştırmaların desteklendiği AI for Earth, mültecilerin ve göçe zorlanmış insanların korunmasını amaçlayan AI for Humanitarian Action, engellilerin günlük yaşama ve istihdama katılmasını kolaylaştıran AI for Accessibility, kültürel ve tarihi varlıkların korunması ve görselleştirilmesi alanlarındaki projelerin desteklendiği AI for Cultural Heritage ve bugün duyurusu yapılan AI for Health başlığında 5 teşebbüs bulunuyor. Yeni teşebbüsle birlikte Microsoft, AI for Good programına toplam 165 milyon dolar ayırmış oldu.

Başa dön tuşu