İnsanlar okyanusların derinliklerine neden beton bloklar atıyor olabilir? İlk başta kulağa biraz tuhaf gelse, bunu yapmanın mantıklı sebebini bu içerikte anlatıyoruz.
Denizlerin derinliklerine beton bloklar atıldığını hiç duymuş muydunuz?
İlk başta kulağa sanki deniz ekosistemine zarar veren bir uygulama gibi görünse de, bu uygulama aslında oldukça anlamlı bir sürecin parçası.
Çevreyi kirletmek gibi görünen bu uygulama aslında maviliklerimize zarar vermek değil fayda sağlamak için!
Denizlere atılan beton bloklar, su altı ekosistemlerine zarar vermeyi değil, tam tersine onları iyileştirmeyi amaçlıyor.
Doğal mercan resifleri, deniz canlıları için önemli yaşam alanları olduğundan, bu bloklar doğal mercan resiflerinin görevini üstlenen yapay resifler yaratmayı hedefliyor.
Doğal mercan resiflerinin çeşitli sebeplerle zarar görmesinden dolayı beton blokların onların yerine geçerek canlılara yuva olması sağlanıyor.
İklim değişikliği, aşırı balıkçılık ve kirlilik gibi faktörlerin mercan resiflerine ciddi zararlar veriyor.
İşte tam da bu sebeple, bu sorunu çözmek için beton bloklar veya benzeri yapılar denizlere atılıyor.
Beton blokların deniz tabanında sabitlenmelerinin ardından, bu bloklar kısa süre içinde yosunlar, mercanlar ve çeşitli deniz canlıları tarafından sarılıyor.
Böylelikle, beton bloklar deniz canlılarına barınak sağlayarak yuva oluyorlar ve bölgedeki biyolojik çeşitlilik de korunmuş oluyor.
Bu yapılar aynı zamanda, balıkçılığın sürdürülebilirliğini desteklemek için de kullanılıyor çünkü resifler deniz canlılarının üremesi ve büyümesi için uygun bir ortam yaratıyor.
Böylelikle, doğal ekosistemlerin dengede kalmasına destek olunuyor
Peki neden beton tercih ediliyor?
Beton, su altında uzun süre dayanabilen ve doğa ile uyumlu bir malzeme olduğundan dolayı mercan resiflerinin yerini alacak bir yuva olmak için uygun bir aday.
Düz, köşeli ya da oyuklu yapılara sahip blokların suya atılmasıyla çeşitli balıklar, kabuklular ve mercanlar için güvenli bir sığınak elde edilebiliyor.