Bu hususta Ar-Ge çalışmalarını sürdüren T-Systems, Argus ile geliştirdiği güvenlik kalkanıyla akıllı arabalarımıza “dijital zırh” giydirme hedefinde…
Bağlı objeler, bağlı beşerler, bağlı eşyalar ve nihayet bağlı otomobiller. Ömrümüz artık kablosuz ağlar üzerinden birbiriyle bağlantı kuran aygıtlar ve objeler üzerine konseyi. Bağlılığı her geçen gün artan bu dünyanın önündeki en büyük tehdit ise “hacklenmek”. Toplam hayat döngümüzün yaklaşık 4 yılını içinde geçirdiğimiz otomobillerimiz ise hacker’ların yeni gözdesi.
Siber akınların yeni amacı: Bağlı arabalar
Yeni jenerasyon otomobillerin içerisinde bulunan şoför dayanak sistemleri akıllı sensörler aracılığıyla otomobil ile konuşuyor, elde edilen datalarla de inançlı ve konforlu bir sürüş tecrübesi sağlıyor. Araç içi irtibatların yanı sıra araçların dış ekosistemle de kontaklı olduğu bilgi ve cümbüş sistemleri artık arabalar için lüks olmaktan çıkmış durumda. Gündelik hayatın kesimi haline gelmesi ve sayılarının artmasının akabinde siber atakların amacında artık bağlı otomobiller bulunuyor.
Bu tehdit karşısında teknoloji ve IT şirketleri ise kolları sıvamış durumda. Bunların başında ise dünyanın en büyük telekom şirketlerinden Deutche Telekom çatısı altındaki T-Systems var. Otomotiv sanayisinin karşı kaşıya bulunduğu tehdidin büyüklüğünü daha düzgün kavrayabilmek için “beyaz şapkalı” hacker’larla çalışmalarını sürdüren T-Systems’ın Ar-Ge çalışmaları meyvelerini vermeye başladı bile. Bilişim güvenliği şirketi Argus işbirliğiyle arabalara adeta “dijital kalkan” giydirmeyi hedefleyen T-Systems, Argus’un araç içi güvenlik tahlillerini tamamlamak ve ilişkili otomobilleri gerçek vakitli olarak siber akınlara karşı korumak için “Otomotiv Güvenlik Operasyon Merkezi” kurmuş durumda…
2020’de 84 milyon bağlı araba
Bağlantılı otomobiller konusundaki güvenlik telaşını, Tesla’dan tutun da, Volkswagen, Toyota, Volvo ve Mercedes üzere global ölçekte otomotiv sanayisine taraf veren markalar da paylaşıyor. Otomotiv üreticileri taşınabilir teknolojiler ve dijital tahlillerle en akıllı arabası en evvel üreterek global pazarda önder olmanın peşinde. Açıklanan sayılara nazaran, günümüzde üretim çizgisinden çıkan bir aracın bilgisayarında, Boeing 787’nin yedi katı kadar, yani 100 milyonun üzerinde kod satırı bulunuyor. 2019 sonu itibariyle 64 milyonun üzerinde, 2020 yılı sonuna gelindiğinde ise 84 milyona yakın bağlı otomobil olacağı varsayım ediliyor. Bu büyüklük, teknoloji tutkunları üzere hackerların da iştahını kabartıyor.
“Yola çıkan bilgisayarlar”
Bu büyük ekosistemin güvenliğine işaret eden T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu: “Günümüz arabalarını artık yola çıkan bilgisayarlar olarak isimlendirmek mümkün. Ve motamot bir bilgisayar üzere, onların da siber hücuma maruz kalmaları an sorunu. Bir insanın ömrünün dört yıla denk gelecek mühletini arabasında geçirdiği düşünülürse, bu akınları önlemenin ne kadar kritik olduğu çok daha net anlaşılabilir” diyor. Otomotiv teknolojilerine odaklanan bir firma olarak T-Systems’ın siber güvenlik şirketi Argus ile bu bahisteki çalışmaları global ölçekte sürdürdüklerini vurgulayan Kılıçoğlu, “Edindiğimiz deneyimler gösteriyor ki, kıymetli olan yalnızca otomobildeki yazılımı akınlara karşı korumak değil. Tıpkı vakitte hücumların gerçek vakitli olarak tespit edilmesi de epey hayati. İşte tam da bu noktada T-Systems olarak devreye biz giriyoruz” diye ekliyor.