Giderek gelişen teknoloji sayesinde akıllı telefonlar daha da akıllı, beşerler ise daha da tembel olabiliyor. Çünkü gün uzunluğu telefonlarımızı elimizden düşürmeyip, bütün işlerimizi bu aygıtlara yaptırıyoruz.
Peki bu akıllı telefonları yanlışsız halde şarj edebiliyor muyuz? Yanlışsız bilenleri ve “Aaa bu böylemiymiş” diyenleri şaşırtacak haberimizle sizleri baş başa bırakalım.
Mümkün olan en uzun pil ömrüne nasıl ulaşılır?
Son gelişen teknoloji sayesinde telefonlarımızdaki piller de nispeten büyük bir gelişme yaşadı diyebiliriz. Mevcut lityum-iyon pillerin birçok olumlu özelliği var lakin pilin bakımını da uygun yapmak değerli.
Şarj edilebilir elektronik aygıt sahibi olanlar (Artık buna araba, robot süpürge ve ileride yaygınlaşması beklenen konut hizmetçi robotları da dahil), uzun müddetli kullanım esnasında pillerinin kapasitesinde muhakkak bir azalma olduğunu fark etmişlerdir. Bu alışılmadık bir durum değil, lakin kapasite düşüş oranını ve şarj başına dayanıklılığı, gerçek şarj etme usullerini uygulayarak kıymetli ölçüde azaltabilirsiniz.
Peki nedir bu “Doğru şarj etme yolları?”;
Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo, Sony, Huawei, Google vb telefon sahipleri bu teknikleri deneyerek batarya dayanıklılığını arttırabilirler. Çünkü uygun şarj etme, mümkün olan en güzel pil ömrünü muhafazada değerli bir faktördür. Bataryanın makûs kullanımına örnek şunları gösterebiliriz: Tam şarj yahut deşarj, yüksek yahut düşük sıcaklıklar.
Uzmanlar, akıllı telefonların pil kapasitelerini ülkü olarak %20-80 aralığında tutmamızı tavsiye ediyor. Bataryayı sonuna kadar “şarj” etmek yeni batarya teknolojisine öre hiç hakikat değil. Çünkü Li-ion bataryaların muhakkak bir şarj döngü kapasiteleri vardır. Örneğin fabrikanın vermiş olduğu 100.000 şarj döngüsünü siz her tam şarj yaptığınızda 1 eksiltmiş oluyorsunuz.
Pil ömrünü etkileyen ikinci değerli faktörse, yüksek sıcaklıklardır. Yüksek süratli şarjlar bataryayı çok derecede ısıtır. Isı batarya için en değerli düşmandır.