Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin Arabası Teşebbüs Grubu tarafından yapılan açıklamaya nazaran yerli araba için medya sorumlusu belirlenmişti. Taşlar yavaş yavaş yerine oturdu ve biz de haberimizde sizler pahalı okuyucularımız için yerli araba ile ilgili A’dan Z’ye herşeye yer verdik.
Yerli araba hakkında her şey!
2011 yılından bu yana, üzerinde çalışma yürütülen yerli otomobil projesi için dönüm noktasına gelindiğini söylememiz pek de yanlış olmaz. Türkiye’nin Arabası Teşebbüs Kümesi’nin (TOGG) geliştirdiği yerli araba için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu açıklamada; yerli aracın tanıtımının 27 Aralık Cuma günü Gebze’de gerçekleşecek olduğunu belirtti. Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından yerli arabanın örtülü fotoğrafını toplumsal medya hesabından paylaştı.
Hatırlarsınız ki; yerli araba projesi için birinci besbelli adım, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “5 babayiğit” olarak nitelendirdiği işbirliği ile gerçekleşmişti. ”Bu 5 babayiğit kim?” diyenler için belirtelim; Bu babayiğitler Anadolu Kümesi, BMC, Kıraça Holding, Kuvvetli Holding ve Turkcell Grubu. Çalışmalar başladıktan 1 yıl sonra ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de dahil olması ile proje 6 ortaklı bir proje haline geldi.
Yerli araba hangi özelliklere sahip olacak?
Aracın bilinen özelliklerinden bahsedecek olursak; öncelikle aracın C sınıfı SUV formatta bir araç olacağını söyleyelim. Bakan Varank da attığı bir Tweet ile birlikte yerli otomobilin bir SUV olduğunu doğruladı. Öteki yandan aracın tasarımı İtalyan şirket Pininfarina tarafından hazırlayacak. Yerli araç yüzde 100 elektrikli motordan güç alacak. Arabada bulunan bataryanın özelliklerine baktığımızda ise; olağan ev prizi ile 10 saatte, hızlı şarj aygıtı ile ise yarım saatte şarj olduğunu belirtelim. Ayrıyeten aracın IoT özelliklerine sahip bir teknoloji ile geleceği belirtiliyor.
Bu şu demek; yerli araba akıllı yaşam özelliklerine sahip olacak. Yani akıllı hayat özellikleri sayesinde otomobil başka akıllı aygıtlar ile bağlantıya geçebilecek. Daha da açık konuşmak gerekirse, ilgili yazılımsal altyapının hazırlanması halinde yerli arabadan konutunuzdaki buzdolabı, lambalarınızı ve öbür konut aletlerini denetim edebilmeniz mümkün olabilecek. Bu özellikleri sağlayacak teknolojinin altyapısını ise yurt dışı temaslı bir Türk startup şirket geliştirecek.
Yerli arabanın hangi modellere sahip olacak?
Resmiyet kazanmasa da şu ana kadar yapılan açıklamalar dikkate alındığında 5 farklı yerli otomobil modelinin 2030’a kadar seri üretime geçirileceği kelam konusu. Bu modeller binek kasa ve SUV versiyonlara sahip olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıkladığı 27 Aralık Cuma günü Gebze’de yapılacak olan tanıtımda sunulacak olan aracın ise SUV model olduğunu biliyoruz.
Yerli araba nerede üretilecek?
Tüm faaliyetlerinin Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde devam ettiği araba fabrikası Gebze’de olacağı düşünülüyor. Bu bölge Köprü, otoyol ve limana olan yakınlığı nedeni ile, ticari açıdan epey avantajlı pozisyona sahip.
Üretimden bahsetmişken, yerli arabanın tasarım anlamında Pininfarina’nın 450 bg’lik elektrikli K350 konseptine benzeyeceği de gelen argüman ortasında. Haberimizin sonunda, ilgili araba modeline dair görselleri inceleyebileceğiniz paylaşım mevcut.
Pininfarina kimdir?
Pininfarina; İtalyan bir otomotiv tasarımcısıdır. 1930 yılında Battista Farina tarafından kurulan tasarım şirketi, hala günümüzde dünyanın en kusursuz dizaynlarını üretmektedir. Bu firma; Bugatti Veyron, Lamborghini Urus, McLaren P1, Mercedes-AMG Project One, Pagani Zonda ve Porsche Mission E üzere aktüel birçok hiper arabanın dizaynlarında da rol alarak, özellikle de Ferrari ve BMW için tasarladığı lüks spor otomobiller ile ismini araba piyasasında da duyurarak dünya çapındaki ününü artırmıştır. Şirket hala Giuseppe Farina’nın çocukları tarafından yönetilmektedir.
Yerli araba ile ilgili yeni gelişmeler geldikçe, siz pahalı okuyucularımız ile paylaşmaya devam edeceğiz.