İkisi de bir şeyden kaçınma ya da rahatsız olma hâliyle ilgili benzer duygu durumlar olsalar da korku ve fobi aynı şeyler değil. Peki farkı ne?
Korku ve fobi, sıklıkla birbirine karıştırılan ancak derinlemesine incelendiğinde farklı temellere dayanan iki duygusal durum. İkisi de bir tehdit ya da tehlike karşısında ortaya çıkan güçlü tepkilerle ilişkilendirilse de aralarında ayrımlar var.
Gelin, korku ve fobinin tanımları arasındaki ince farkları ele alarak ve bu iki duygu durumunun nasıl ayrıştığına bir göz atalım.
İlk olarak, korku nedir?
Korku, gerçek veya algılanan bir tehlike karşısında verilen doğal bir tepki ve herkesin deneyimleyebileceği normal bir duygu.
Genellikle tehlikeye yönelik bir uyarı sinyali olarak işlev görüyor ve belirli bir tehlike veya tehdit karşısında ortaya çıkıyor. Mesela yolda tehlikeli görünümlü bir kişi gördüğünüzde o kişiden korkmanız doğal.
Ayrıca korku, tehdit faktörü ortadan kalktığında azalıyor ve tehlikeli durum geçtiğinde kişi sakinleşebiliyor.
Gelelim fobiye.
Fobi; belirli bir nesneye, duruma ya da aktiviteye karşı mantıksız ve aşırı bir korku. Yani genellikle tehlikeli olmayan ya da çok az seviyede tehlike taşıyan durumlarda hissediliyor.
Çoğu zaman mantıklı bir açıklaması olmuyor ve takıntılı, yoğun bir korkuya dönüşüyor. Mesela akrofobi yani yükseklik korkusu olan biri, güvenli bir ortamda bile yüksek yerlerden fazla korkabiliyor.
Ayrıca korku genellikle kişinin günlük hayatını etkilemezken fobiler etkileyebiliyor. Fobi kaynağından sürekli olarak bir kaçınma isteği oluşuyor.
Kısacası “korku” bir tepkiyken “fobi”, mantıksız bir şekilde, normalin ötesine geçen fazla bir korkudur diyebiliriz.