Büyük şirketlerin kıdem tazminatları da kendileri gibi büyük mü? [Onlar işçi ise biz neyiz!]

Birçok teknoloji şirketi, pandemi müddeti boyunca rekor karlar elde etti. Hal bu türlü olunca şirketler, yatırımlarını arttırmaya ve iş gücünü süratle genişletmeye başlamıştı.

Ancak, global ekonomik problemlerinin artması, firmaların son vakitlerde binlerce çalışanı etkileyen toplu işten çıkarmalarına neden oldu. Pekala bu firmaların kıdem tazminatı imkanlarını hiç merak ettiniz mi?

Kıdem tazminatları çalışanların kurtarıcısı

Bu yılın birinci üç haftasında teknoloji sanayisinde 100.000’den fazla personel maalesef işini kaybetti. Yeni açıklanan raporlara nazaran, kıdem tazminatı paketlerinin bir teknoloji devinden başkasına büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya çıkardı.

İlk evvel sizler için kıdem tazminatını kısaca açıklayalım. Kıdem tazminatı, patronun personeline aşikâr şartların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı mühlet boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminat yani paradır.

Kıdem tazminatının aşikâr başlı koşulları vardır fakat biz o kısmına pek girmeyeceğiz. Kıdem tazminatını öğrendiğimize nazaran gelin şu büyük şirketlerin kıdem tazminatlarının da o kadar büyük olup olmadığına bir bakalım.

Google ana şirketi Alphabet, iş gücünün yaklaşık yüzde 6’sına tekabül eden 12.000 çalışanını işten çıkardığını açıklamıştı. sec.gov’un belirttiği kurallara nazaran, Amerika çalışanları için kıdem paketleri, 16 haftalık maaş ve hızlandırılmış pay zamanı ve şirkette çalıştıkları her yıl için ek iki haftayı kapsıyor. İşten çıkarılan çalışanlar ayrıyeten 2022 ikramiyelerini, fiyatlı müsaadelerini ve altı aylık sıhhat hizmetlerini de alabilme imkanına sahip.

Yılın başında ise Amazon, iş gücünün yaklaşık yüzde 1,2’sini yani 18.000 kişi ile rekor çalışanını işten çıkarttı. Perakende ABD çalışanları, zarurî 60 günlük ihbar mühleti boyunca çalışmaya devam etmeleri gerekmeksizin tam fiyat ve toplumsal haklarını alabiliyorlar. Şirket ayrıyeten birkaç haftalık kıdem tazminatı, ayrılık ödemesi, süreksiz sıhhat yardımları ve işe yerleştirme üzere hizmetlerde sunmakta.

Meta CEO‘su Mark Zuckerberg geçen yıl şirketin dünya çapında 11.000’den fazla kişiyi, yani iş gücünün yaklaşık yüzde 13’ünü işten çıkaracağını duyurmuştu. İşten çıkarılan çalışanlara 16 haftalık kıdem tazminatı ve her hizmet yılı için iki hafta ek ödeme kelamı verildi. Şirket ayrıyeten altı aylık sıhhat sigortasını karşılayacağını ve vizeli işçi için RSU yetkilendirmesi, meslek hizmetleri, kalan fiyatlı müsaade ve göçmenlik üzere takviyeleri de sunuyor.

Salesforce kısa müddet evvel 7.000’den fazla çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. Şirketin CEO’su Marc Benioff, düşen üretkenliğin, genç olan ve uzaktan çalışan işçiden kaynaklandığını öne sürmüştü. Şirketin kıdem tazminatı paketleri ise az beş aylık maaş, altı aylık sıhhat sigortası ve iki aylık işten çıkarma dayanağından ibaret.

Twitter‘da ise, geçen yıl misyona gelen şirketin yeni sahibi Elon Musk geldikten çabucak sonra çalışan sayısını yüzde 50 azaltmayı düşündüğünü açıkladı. Lakin pek çok çalışan “zorlu” çalışma kuralları ve Elon’dan ötürü işi bırakmayı tercih etti. Daha sonra Musk, ayrılan herkese üç aylık kıdem tazminatı vereceklerini açıklamıştı.

Başa dön tuşu