Anayasa Mahkemesi, tüketicilerin lehine olan bir karar aldı. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara nazaran her kullanıcı kendisine ilişkin olan cep telefonu sınırıyla ilgili bilgilere sahip olabilecek.
Bir kişi kendisine ilişkin olan sınır ile ilgili bilgileri telekomünikasyon şirketinden talep etti fakat ilgili şirket bu talebe red yanıtı verdi.Anayasa Mahkemesi ise kendi çizgisine dair bilgileri isteyen kişinin talebini reddeden bireylerin mahkemelerin ve o şirketin hak ihlaline neden olduğunu belirtti. Bu noktada Anayasa Mahkemesi özel hayata hürmet hakkına dair bir savunma yaptı. Telefon sınırıyla ilgili olan bilgileri müşterisi olduğu bağlantı şirketlerinden talep eden kullanıcı talep ettiği bilgilerin 2014 – 2015 periyoduna ilişkin olan internet bilgilerini, kendisinin interneti kullanarak yapmış olduğu tüm süreçleri ve cep telefonunun IMEI bilgilerinin yer alacağını lisana getirdi.
Talebe red karşılığı veren firma hak ihlaline uğrayan bireye bu bilgilerin 5 yıl boyunca saklandığını lakin sadece bir mahkeme müsaadesi ile bu bilgilerin kendisine verilebileceğini mesaj ve mağdur kullanıcının talebine red yanıtı verdi. Bağlantı şirketin, kendine ilişkin olan bilgileri vermediği için dava açan kişinin davasına İstanbul Anadolu 1. Tüketici Mahkemesi baktı. Fakat davanın sonucuna bakıldığında red yanıtı aldığını görmek mümkündür. İstinaf müracaatında bulunan kullanıcı tekrar red karşılığıyla karşı karşıya kaldı ve direk Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Anayasa Mahkemesi, arka arda verilen ret kararının Türkiye Cumhuriyet Anayasası’nda yer alan 20. hususa muhalif olduğunu belirtti. Kısaca belirtmek gerekirse Anayasa Mahkemesi özel hayata hürmet kapsamındaki ferdî dataların korunmasına dair olan hakkıyla olan temaslı tesirli müracaat hakkının göz arkası edildiğini belirtti. Anayasa Mahkemesine nazaran bu süreçte hem irtibat şirketi hem de istinaf mahkemesi bu kullanıcının tesirli müracaat hakkını ihlal etti. Müşteri olan şirkete tazminat ödemesi için dava açan mağdur bireye sunulan bu hak, buna misal her olayda tüketicinin lehine olacak formda kullanılacak.
Kaynak: İndir