Hibrit bilişim modelleri 2020 yılında çeşitlenecek

Veri idaresi ve bilgi süreç kaynaklarına yönelik olan bu dönüşmekte olan yaklaşım, BT altyapısı ve süreklilik tahlillerinin global sağlayıcısı olan Vertiv’in uzmanları tarafından belirlenen ve yeni ortaya çıkan 5 trendden birisidir ve 2020 data merkezi trendleri ortasında yer almaktadır.

Hibrit bilişim modelleri 2020 yılında çeşitlenecek

Trend olan hibrit mimariler, işletmelerin hassas data denetimini sürdürmelerine, tüketicinin beklentisine yaklaşarak, kapasite ve artan bilişim yetenekleri için tırmanan talepleri karşılamalarını sağlayacak. Bu yeni bilgi ekosisteminde bağlanabilirlik ve her an uygun olabilmek iç içe geçen kavramlara dönüştükçe, edge, bulut ve merkez ortasındaki kesintisiz bağlantıya artan bir kıymet katacaktır.

Vertiv CEO’su Rob Johnson, “Sektör, kapasite zorlukları ile tüm biçim ve boyutlardaki bilgi merkezlerinde büyük değişiklikleri zorlayan gelişmiş uygulamalarla boğuşurken, data merkezi alanında yeni bir istikrar ortaya çıkıyor” dedi ve ekledi: “Aynı vakitte, suram suratı teknoloji kararlarında değerli bir dönüm noktası haline geliyor ve muhtemelen 2020’ye girerken bu alandaki yatırımları ve inovasyonları biçimlendirecek. Bu durum kendini birçok taraftan gösterecek, lakin bilgi merkezi ekipmanı sağlayıcılarına bildiri açık: Mevcut durum kabul edilemez.”

Vertiv uzmanlarının belirlediği hibrit bilişim ve başka trendler hakkında ek bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

  • Hibrit mimariler ana akım oluyor: Bulut bilişim, birçok işletmedeki BT stratejisinin değerli bir modülü olmaya devam ederken, işletmeler BT altyapı karmalarını ve harcamalarını uygulamalarının gereksinimlerine nazaran uyarlamaya çalışırken stratejide ince bir değişiklik görüyoruz. Hibrit mimarilerin sayısı arttığını gördükçe, her ne kadar rolü çağdaş işletmelere en yeterli hizmet edecek karışımı yansıtacak halde değişse de, kurumsal bilgi merkezinin canlı ve güzel olduğu kanısı de giderek daha net hale geliyor.
  • Yeni yarış olarak heyetim suratı: Teknolojiler ve sistemlerdeki yetenekler erişilebilir hayli, bilgi merkezi ve BT yöneticileri, ekipman seçimi için sayısı artmakta olan başka kriterlere yönelecek. Maliyet her vakit ayrıştırıcı bir kriterdir, lakin kararlar gittikçe varlıkların ne kadar süratli kurulabilecek olmasına bağlı olacaktır. Başka tüm faktörler birbirine yakın olduğunda, suram ve aktivasyon suratındaki rastgele bir avantaj ana belirleyici faktör olabilir. Bu durum bilhassa bilişimin uç noktalara yanlışsız kaydığı ve data iletimindeki gecikmelerin hizmet ve gelir kaybı manasına geldiği günümüzün dağıtık ağlarında daha gerçek.
  • Ortalama kabinet yoğunluğu birebir kalıyor ama…: Ortalama kabinet yoğunluğu marjinal artışları en yeterli biçimde yansıtıyor olsa da, makine tahsili ve derin öğrenme üzere yapay zeka (AI) ile ilgili gelişmiş uygulama ve iş yüklerindeki büyümenin hızlanması, yüksek performanslı bilgi süreç ünitelerini gerekli ve daha yaygın hale getirecektir. Vertiv uzmanları, 2020 yılında bu alandaki erken geçişlerin savunma, gelişmiş analitik ve üretim alanlarında olacağını bekliyorlar. Bu da, 2021 yılı ve sonrasında çok daha yaygın bir geçişin temelini oluşturuyor. Bu kabinetler şu ana kadar toplam kabinetlerin küçük bir yüzdesini temsil ediyor, lakin yeniden de şimdi bilinmeyen güç ve soğutma dertlerini ortaya çıkartabilirler. Direkt sıvı soğutmaya olan artan ilgi, yüksek performanslı bilgi süreç muhtaçlığını da göstermektedir.
  • Aküler hakkını verecek. 2016 yılında Vertiv uzmanları, lityum iyon akülerin bilgi merkezinde kendilerine yer bulacağını öngörmüştü. Bu öngörü lityum iyon akülerin günümüzde UPS güç kaynağı pazarında değerli bir hisseye sahip olmasına baktığımızda, hakikat çıktı. Bu hisse büyürken, daha az yer kaplamaları ve daha az bakım gerektirmelerinin sunduğu avantaj sebebiyle edge data merkezlerine yanlışsız genişliyor. Sonraki evrede lityum iyon ve ince plaka saf kurşun (TPPL) üzere yeni akü alternatiflerinin maliyetleri sundukları esneklik ile dengelenecek. 2020 yılı içinde daha fazla işletme şebekelerin kararlılık kabiliyetini artırmak ve ağır tüketim esnasında destek emeliyle bu pillerdeki depolanmış enerjiyi güç şirketlerine geri satmaya başlayacak. Bunun bilgi merkezi sanayisinde sürdürülebilirlik konusunda daha büyük diyalogların değerli bir modülü olmasını da bekleyebilirsiniz.
  • Küresel çapraz ilham: ABD, bilhassa Silikon Vadisi, dijital dünyanın ve data merkezi gelişiminin merkez üssü oldu, lakin artık inovasyon her yerde gerçekleşiyor. Kayda paha farklılıklara sahip paralel bir dijital ekosistem Çin’de ortaya çıkıyor. Avrupa ile Avustralya, Yeni Zelanda ve Singapur üzere öteki Asya ve Güney Pasifik pazarlarındaki data merkezleri, bilgi kapalılığı, denetimleri ve sürdürülebilirliği mevzularındaki makul bölgesel mevzulara sorunlara dayalı klasik uygulamalardan ayrışıyor ve dönüşüyor. Örneğin, Genel Data Muhafaza Yönetmeliği’ne (GDPR) uygunluk, tüm dünyada bilgi idaresi konusundaki kuvvetli kararlar verilmesini gerektiriyor. Bu hususlar ve çevresel tesirlere daha fazla dikkat edilmesi, hibrit mimariler ile kurum içi bilgi süreç ve bilgi depolamanın kıymeti hakkında yeni fikirlere yol açıyor. Çin’de kimi bilgi merkezleri verimliliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için üretici tarafından değişikliğe uğratılmış sunucularda 240V DC güç kaynağı kullanıyor. DC gücü, ABD data merkezleri için uzun vakittir teorik bir amaçtı ve bugün Çin’deki modelin dünyanın öteki bölgelerinde gerçekleştiğin öngörmek sıkıntı değil.
Başa dön tuşu