Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katıldığı aktiflikte Microsoft Türkiye Kamu Kesimi ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Fazilet Erkul ana konuşmacı olarak yer aldı. Erkul, geleceğin iş dünyası ve yeni teknolojilerle şekillenecek meslekler hakkında öngörülerini paylaştı.
Microsoft 12. Çalışma Meclisi’nde geleceğin mesleklerini tanıttı
Ankara’da 12’ncisi gerçekleştirilen Çalışma Meclisi, geleceğin çalışma ortamının inşasına katkıda bulunmak emeliyle, Memleketler arası Çalışma Örgütü ILO’nun bu yıl yayımlanan “Daha Aydınlık Bir Gelecek İçin İş” başlıklı raporunu temel alarak tüm taraflarıyla toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un iştirakiyle gerçekleşen aktiflikte yaptığı konuşmada Microsoft Türkiye Kamu Kesimi ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Fazilet Erkul, geleceğin iş dünyası dinamiklerine ve yeni mesleklere dikkat çekti.
Etkinliğin ana konuşmacılarından Microsoft Türkiye Kamu Kesimi ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Fazilet Erkul, açıklamalarında şunlara değindi:
“Teknoloji iş dünyasını süratle dönüştürüyor. Şu anki iş dünyası çalışanları 10 yıl içerisinde, dijitalleşmenin iş alanında sağladığı esnek çalışma imkânlarının yararlarını göreceklerini düşünüyor. 2010’dan sonra doğan kuşak ise sırf yapay zekâ teknolojisine sahip bir dünyayı tanıyacak. Bu nesil, iki yahut üç yaşlarındayken temelinde yapay zekâ bulunan uygulamalarla büyüyecek. Gelecek nesil, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik deneyimleyecek, akıllı makinelerle yaşayacak, insanın iç görülerini ve önyargılarını taklit eden ve bunları zenginleştiren yapay zekâ uygulamalarını kullanacak. Dönüşen iş dünyası ekseninde, dijital iktisatta büyük bir potansiyel bulunuyor. 2025 yılına gelindiğinde dijital iktisat dünya GSYİH’nın yüzde 24’ünü oluşturacak.”
Veri uzmanından sanal sıhhat danışmanlığına 133 milyonluk yeni istihdam
Dijital iktisat ve otomasyon ekseninde gelişen yepisyeni meslekler göreceğimizi belirten Erkul, “İş dünyasının dijitalleşme sürecinde, beşerler tüm sistemlerin son kontrolcüsü olmaya devam edecek. Şirket yöneticilerinin yüzde 80’i yapay zekânın çalışanlarını daha verimli hale getireceğini söylüyor. İş faaliyetlerinin yüzde 45’ini otomatikleştirecek, işleri öldürmeyecek ve çalışanların daha rahat çalışmasını destekleyecek olan yapay zekâ, 2022 yılına kadar 75 milyonluk bir istihdam kaybına yol açacak olsa da, birebir vakitte 133 milyon yeni iş imkânı yaratacak. Orijinal mesleklerle şekillenecek geleceğin iş dünyasına hazır olmalıyız. Bunların ortasında sanayi data uzmanı, robot koordinatörü, IoT tahlil mimarı, sanayi bilgisayarı mühendisliği, 3 boyutlu organ uzmanı, sanal sıhhat danışmanlığı üzere iş kolları yer alıyor” tabirlerini kullandı.