TBMM’de sunum gerçekleştiren BTK Başkanı, baz istasyonlarının yıkılmasının/hasar almasının sorunun küçük bir kısmı olduğunu söyledi.
6 Şubat’ta meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan depremlerde GSM operatörleri büyük tepki topladı. Depremin ardından yıkılan evler ve beraberinde yıkılan baz istasyonlarıyla en kritik süreçte iletişim sağlanamadı.
Son olaylar, baz istasyonlarının evlerin üzerine yapılmaması konusunda baskıyı artırırken bugün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) önemli bir açıklama geldik. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, aksaklıkların baz istasyonlarının zarar görmesinden kaynaklanmadığını aktardı.
TBMM’deki Deprem Araştırma Komisyonu’na bir sunum yapan Karagözloğlu, baz istasyonlarının yıkılmasının sorunun daha küçük kısmı olduğunu paylaştı:
“Binalar üstünde yer alan baz istasyonlarının bir kısmının depremle birlikte fiziksel olarak yıkılması ve ağır hasar alması, sorunun göreceli daha küçük bir kısmını oluşturmuştur. Asıl problem, şehirler genelinde yaşanan elektrik kesintileri, akaryakıt temininde oluşan zorluklar ve kötü hava koşullarından dolayı meydana gelmiştir.
Çekirdek şebeke servis kaybı yaşanmamış, hizmet vermeye devam etmiştir. Ayrıca işletmecilerimizin şebekeleri arasındaki ana bağlantı santrallerinde de herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır. Kurulum yapılmış binaların yıkılması ve enerji sorunları nedeniyle şebekenin en uç noktası olan baz istasyonları ve toplama alanlarının devre dışı kalması nedeniyle radyo erişim şebekelerinde sıkıntı yaşanmıştır. Saha kayıplarının bir kısmı radyo erişim şebekesini çekirdek şebekeye bağlayan iletim hattının zarar görmesinden dolayı oluşmuştur.”
Elektrik kesintileri ve akaryakıt teminindeki sorunlar, iletişimi nasıl etkiledi?
Bu sorunlar, daha önce Vodafone ve Turkcell CEO’ları tarafından, depremin ardından da dile getirilmişti. Her iki CEO’da bölgeye ulaştırdıkları mobil baz istasyonlarının elektrik olmaması nedeniyle çalışamadığını aktardı. Baz istasyonlarının çalışması için gereken jeneratörler de akaryakıta ihtiyaç duyuyordu. Fakat akaryakıt temininde yaşanan sorunlarla jeneratörler de çalıştırılamadı.
Vodafone Türkiye CEO’su, Neden Günlerce Hizmet Veremediklerini Açıkladı: “Durum Değişmezse Sonraki Depremde de Aynısı Yaşanır”
Turkcell CEO’sundan Depremden Günler Sonra İlk Açıklama Geldi: Dronecell’in Neden Kullanılmadığını Anlattı
Kesinti, ülke çapında her beş mobil telefon abonesinin birini etkileyecek kadar büyüktü:
Karagözoğlu, 11 ili kapsayan deprem bölgesindeki mobil abone sayısının 15 milyon 298 bin olduğunu, ülke genelinin yaklaşık %18,3’ünü oluşturduğunu ifade etti. 6 Şubat gecesi yaşanan felaketin, ülkedeki her 5 mobil aboneden 1’ini etkileyecek kadar büyük olduğunu vurguladı.