Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, yaptığı konuşmada teknolojinin yeni meslekleri ortaya çıkaracağını ve bu doğrultuda çocukların geleceğe hazırlanması gerektiğini belirtti. Başta meslek liseleri olmak üzere liselerde eğitim veren bilişim öğretmenlerinin desteklendiği programda Microsoft Türkiye, “yazılım geliştirmenin temelleri” eğitimi sunuyor.
Dijital yetenek açığını öğretmenler kapatacak
Teknolojinin dönüştürücü gücünden takviye alarak eğitim teşebbüslerine takviye olan Microsoft Türkiye, Ulusal Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Yazılım Geliştirme Uzmanlığı Mesleksel Gelişim Programına tam dayanak veriyor. Programın tanıtımı Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin, MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu ve Eczacıbaşı Holding İdare Konseyi Lider Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı iştirakiyle Ankara’da gerçekleştirildi. Lise ve meslek liselerinde bilişim eğitimi veren öğretmenlerin teknolojik yetkinliğini artırmayı hedefleyen teşebbüsün Türkiye’yi dijital yetenekler konusunda güçlendirmesi hedefleniyor. Program dâhilinde Microsoft Türkiye, bilişim öğretmenlere “yazılım geliştirmenin temelleri” eğitimi sunuyor. Şu ana dek 1000 bilişim öğretmenine verilen eğitimler sayesinde 10.000’den fazla öğrenciye ulaşıldı. Program bir yıl boyunca devam edecek ve 50.000 lise öğrencisinin bu eğitime ulaşması sağlanacaktır.
“Öğretmenlerin fırsat ve imkânlarını artırmak istiyoruz”
Tanıtım toplantısında Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, teknolojinin yeni meslekleri ortaya çıkaracağını ve bu doğrultuda çocukların geleceğe hazırlanması gerektiğini belirterek teknolojik dönüşümün en büyük etkiyi eğitim alanında yaptığına dikkat çekti. Safran kelamlarına şöyle devam etti: “Bugünün çocukları 20 yıl sonra ‘Bizi neye nazaran nasıl yetiştirdiniz’ diye soracak. Teknolojinin yeni bir alanı, yeni meslekleri ortaya çıkaracağını görerek, çocukları geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Teknolojik dönüşüm en büyük etkiyi eğitim alanında yaptı ve eğitimi dönüştürmek gerekiyor. Eğitimi dönüştürmek için de zihniyeti dönüştürmek gerekiyor. Öğretmenlerin teknolojiyi öğrenmesi halinde, bu bilgi çocuklara da ulaşacak. Biz de hizmet içi eğitimlerle öğretmenleri geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bugün tanıtımını yaptığımız programla öğretmenlere Microsoft tarafından eğitim verilecek. Bu programla öğretmenlerin fırsat ve imkânlarını artırmak istiyoruz. Programla öğretmenlerin milletlerarası sertifikalar alacağını ve bu sayede de öğrencilere yeni kapılar açılacak.”
“Güncel eğitim için öğretmenleri teknolojiyle donatmak gerekiyor”
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, mevzuyla ilgili olarak, “Teknoloji geliştikçe meslekler değişiyor, bir yandan işsizlik oranımız artarken bir yandan da patronlar dijital dünyanın gerektirdiği yeteneklere sahip çalışanlar bulmakta zorlanıyor. Microsoft Türkiye olarak, teknolojinin dönüştürücü gücüne her vakit inanıyoruz ve bu istikametteki teşebbüslere takviye oluyoruz. Gençlerimizi geleceğe hazırlamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki, bilişim öğretmenlerimizi daha güzel donatırsak gençlerimiz daha kapsamlı ve aktüel bir eğitim alabilir. Bu nedenle bugün duyurusunu yaptığımız, bilişim öğretmenlerimizi eğitmek konusunda takviye verdiğimiz bu teşebbüsü çok önemsiyor, bu adımla tüm kurumlara ilham vermek istiyoruz. Microsoft olarak, öğrencileri ve öğretmenleri geleceğe hazırlayan projelerin her vakit destekçisi olacağız” dedi.
Microsoft Türkiye Kamu Bölümü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Fazilet Erkul ise yeni yüzyılda global seviyede tüm ekonomiler için en kıymetli sermayenin çağın hünerlerine vakıf, teknolojiyle içi içe, yaratıcı düşünebilen, insan odaklı, tahlil odaklı düşünebilen nitelikli iş gücü olduğunun altını çizdi. Erkul kelamlarını şöyle sürdürdü: “Sürdürülebilir kalkınma için ithal etmemizin mümkün olmadığı nitelikli iş gücünü kendimiz yetiştirmemiz gerekiyor. Bu bağlamda yürüttüğümüz ‘Geleceğini Yetiştir’ programıyla, öğretmenlerimizin çağdaş ve teknoloji takviyeli eğitim alacak. Bu teşebbüsle öğretmenlerimizin geleceğin iş dünyasına ve yeni mesleklere hazır gençler yetiştirmesi için daha kapsamlı ve daha yeni bir bilgisayar yetkinliğine sahip olacağına inanıyoruz.”