DSÖ, mevzuyla ilgili birinci kere yayımladığı raporda, mikroplastikler hakkında daha fazla araştırma yapılmasının yanı sıra plastik kirliliğinin de azaltılması davetinde bulundu.
Dünya Sıhhat Örgütünden ‘mikroplastik’ çağrısı
Raporda görüşlerine yer verilen örgütün Halk Sıhhati ve Etraf Yöneticisi Dr. Maria, ‘mikroplastiklerin sıhhate tesirleri hakkında daha fazla bilgiye muhtaçlık olduğunu, çünkü içme suyu dahil her yere karıştıklarını’ kaydetti.
Neira, “Sahip olduğumuz sonlu bilgiye dayanarak içme suyundaki mikroplastikler mevcut düzeylerde sıhhat riski oluşturuyor üzere gözükmüyor. Lakin daha fazlasını öğrenmemiz gerek. Birebir vakitte dünya genelinde plastik kirliliğinin artmasını durdurmamız gerekiyor” tabirlerini kullandı.
İçme suyunda mikroplastikler hakkındaki en son bilgileri özetleyen tahlile nazaran, 150 mikrometreden daha büyük mikroplastiklerin insan bedeninde emiliminin mümkün olmadığı belirtiliyor.
BBC’nin haberine nazaran de raporun muharrirlerinden Jennifer de France, her ne kadar eldeki deliller, mikroplastiklerin ve bunlarla bağlı kimyasalların yutulmasıyla ilgili sıhhat risklerinin ‘minimal’ seviyede olduğunu ortaya koyuyor olsa da daha fazla araştırmaya gereksinim duyulduğunu söz etti.