Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, ilgili bakan yardımcıları ve bürokratların iştirakiyle düzenlenen, “Bürokrasinin Azaltılması ve Dijital Türkiye” toplantısına başkanlık etti.
Toplantıda, Dijital Türkiye Versiyon 1.0’da gelinen son durum, kurumların e-Devlet’e entegre ettikleri hizmetler ve sunulan hizmetlerde fizikî olarak istenen evrakların kaldırılmasında gelinen etap ve siber güvenlik konusu ele alındı.
Toplantıda geçen devirde e-Devlet’e entegre edilen hizmetlerin kullanım oranları ve elde edilen kazanımlar da değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, toplantıda yaptığı konuşmada, mart ayında elektrik, doğal gaz abonelik süreçleri ile Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu hizmetlerini e-Devlet üzerinden vermeye başladıklarını ane-Devlet’ten abonelik ve fesih süreci 1,2 milyonu geçtiımsattı. Oktay, şunları belirtti:
“1 Mart’tan bu yana e-Devlet üzerinden 1 milyon 264 bin 403 elektrik, doğal gaz abonelik, fesih ve sorgulama süreci gerçekleştirildi. 813 bin 334 adet elektrik abonelik, fesih ve sorgulama süreci yapılmış. 451 bin 69 doğal gaz abonelik, fesih ve sorgulama süreci e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmiş.
Daha evvel en az 1 gün süren bu süreçleri artık 5 dakikaya kadar indirdik. Vakitten çok kıymetli tasarruf sağlandı.” Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Raporu’nu 15 Mart’ta hizmete aldıklarını anımsatan Oktay, daha evvel fiyatlı olan bu hizmetin ayda bir seferlik fiyatsız vatandaşların hizmetine sunulduğunu kaydetti.
Geride kalan süreçte Kredi Limit ve Borç Bilgileri Raporu’nun 928 bin 855 kişi tarafından alındığını anlatan Oktay, “Aynı hizmet kapsamında verilen Çek Raporu Müracaat sayısı da 7 bin 107 olarak gerçekleşti. TBB Risk Merkezi raporunun e-Devlet öncesi vatandaşa maliyeti 8 lira idi.
TBB Risk Merkezi Raporu’nun e-Devlet üzerinden fiyatsız temin edilmesi ile hizmetten faydalanan vatandaş toplamda 7 milyon 430 bin 840 lira tasarruf etti” diye konuştu.