ABD ile Çin ortasında yaşanan ticari tansiyon süratle büyüyor. Bu soğuk savaştan en çok etkilenen markalardan biri de kuşkusuz teknoloji devi Huawei oldu. Amerika merkezli Google aldığı karar ile birlikte Huawei ile olan münasebetlerini durdurdu. Huawei aygıtlarına bundan bu türlü Android manisi konuldu.
Huawei kullanıcılarına Google’dan makûs haber!
Yapılan açıklamanın akabinde Google’a karşı bir ayaklanma kelam konusu. Bilhassa Huawei kullanıcılarını çok önemli bir halde etkileyebilir bu karar. Pekala bu karar sonucunda Huawei kullanıcılarını ne bekliyor? Öncelikle Android kullanıcılarına dağıtılan güncellemeler Huawei kullanıcılarına artık servis edilmeme riski var.
Böylelikle kullanıcılar aygıtlara getirilen en yeni özelliklerden yararlanamayacak ve başka kullanıcılara göre geri planda kalacaklar. Ayrıyeten müşteriler Google PlayStore ve Gmail uygulamaları da dahil olmak üzere Google servislerine olan erişimini kaybetme riski ile karşı karşıya. Pekala Huawei alınan bu karar ismine gerekli tedbirleri aldı mı?
ABD ve Çin ortasındaki tansiyon büyüyor!
Huawei’nin kendi işletim sistemini geliştirdiğini daha öncesinde sizlerle paylaşmıştık. Huawei Eser Lider Yardımcısı Bruce Lee yaptığı açıklamada muhtemel ambargolara karşı gerekli tedbirleri aldığını marka takipçileri ile paylaşmıştı.
Henüz geliştirilen işletim sisteminin ne vakit yayınlanacağı muhakkak değil. Bu yüzden ilerleyen vakitlerde bilhassa kullanıcıları ve Huawei markasını güç günler bekliyor diyebiliriz. Android için Play Store’a alternatif bir market kurulabilir tahminen. Lakin bu marketin içini doldurmak hiç ancak hiç kolay olmayacaktır.
Trump özel bir kararnameye imza atmıştı
Geçtiğimiz günlerde ABD Lideri Donald Trump, Amerika merkezli markaların ulusal güvenlik riski olan şirketlerle çalışmasına yasak getiren özel bir kararnameye imza atmıştı. Alınan kararın bu kararname ile ilgisi olduğu düşünülüyor.
Huawei alternatif işletim sistemi üzerinde çalışıyordu
Öte yandan geçtiğimiz aylarda Huawei‘nin kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığı da ortaya çıkmıştı. Alınan bu karar sonrasında markanın kendi işletim sistemini geliştirme ihtimali de bulunuyor.
Eğer bu yasaklar OPPO, Xiaomi, ZTE ve başka Çinli markalara da yayılırsa ne olacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Çünkü Huawei yalnızca işletim sistemi tarafından ABD merkezli markalara bağlı olsa da öteki Çinli markalar işlemciden öbür komponentlere kadar birçok ABD markası ile işbirliği yapıyor. Fakat bu durumun aykırısı işbirlikleri de var. Örneğin Apple aygıtlarını Çin’de ürettirdiği üzere birçok Çinli markanın komponentlerini de bu aygıtlarda kullanıyor. Alınan bu karanın Apple ve gibisi markaları nasıl etkileyeceği şimdilik belgisiz.
Peki ya siz alınan bu karar hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.