Son yıllarda dünya sahnesinde birçok mega proje adını duyuruyor. Bu sefer sahneye çıkan bir diğer devasa proje olan Varşova’nın yeni havalimanından bahsedeceğiz.
Varşova’nın var olan Chopin Havalimanı’nın kapasitesini doldurarak artık yeterli gelmemesi üzerine, Polonya hükümeti daha büyük, daha modern bir havalimanı inşa etmek için kolları sıvadı.
Varşova Dayanışma Havalimanı ya da Centralny Port Komunikacyjny (CPK) olarak bilinen bu devasa yeni havalimanı ise her anlamda Avrupa’nın havacılık haritasında büyük bir yer edinecek gibi görünüyor.
Öyle ki, tamamlandığında Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri olacak!
İnşaatına 2023’ün sonunda başlaması planlanan bu havalimanının 2028 yılına kadar tamamlanarak uçuşlara kapılarını açması hedefleniyor.
Yaklaşık 8,6 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olan bu mega projenin, ilk etapta 40 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağı, tamamlanarak nihai hâline ulaştığında ise, 2060’yılında kadar yolcu kapasitesini genişleterek 65 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağı söyleniyor.
Ayrıca, diğer altyapı çalışmaları ile projenin bütçesinin 30 milyar doları aşabileceği de ekleniyor.
Bu büyüklük ile bölgenin havacılık ihtiyacını karşılamanın ötesine geçerek, Orta ve Doğu Avrupa’da bir merkez olmayı amaçlıyor.
Bu havalimanının, sadece büyük değil, aynı zamanda teknoloji ve mühendislik açısından da oldukça ilgi çekici olacağı söyleniyor.
Havalimanının inşasında en son teknolojilerin kullanılacağı ve özellikle sürdürülebilirliğin ön planda tutulacağına vurgu yapılıyor.
Enerji tasarruflu sistemler, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve çevre dostu altyapı çalışmaları ile projenin çevreye duyarlı bir yapıya sahip olmasının sağlanacağı ifade ediliyor.
Bunun yanı sıra, havalimanının yalnızca bir uçuş noktası değil aynı zamanda bir ulaşım merkezi olacağı, bu sebeple de Polonya’nın demiryolu ağıyla tam entegre olacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor.
Havaalanında yer alacak demiryolu sisteminin, yaklaşık 2000 km uzunluğunda yeni yüksek hızlı tren hatları ve 3700 km uzunluğunda modernize edilmiş demiryolu hatları üzerine inşa edileceği ifade ediliyor.
Söz konusu demiryolunun Orta Avrupa’daki en büyük mühendislik projelerinden biri olduğu da belirtiliyor.
Özetle, projenin sadece Polonya’nın değil tüm Avrupa’nın ulaşım ağını bir dönüşüme uğratacağı söyleniyor.
İnşa süreci boyunca 150.000 kişiye de iş imkânı sağlayacak olan bu projenin tüm Avrupa’nın ulaşım ağını etkileyecek bir mega proje olduğu belirtiliyor.
Sonuç olarak hem yolculara hem de ülke ekonomisine büyük katkı sunacağı düşünülen bu proje, Polonya’nın küresel sahnede adını duyurmaya kararlı olduğunu gösteriyor.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
İsviçre’deki Dünyanın En Uzun ve En Derin Tüneli Unvanını Elinde Bulunduran Gotthard Base Tüneli (Tam 57 Kilometre Uzunluğunda!)
Çin’in Tam 10.79 Kilometre Uzunluğundaki Dünyanın En Uzun Su Altı Tüneli: Taihu Tüneli
Suudi Arabistan Çölde 22 Milyar Dolarlık Demiryolu İnşa Etmek İçin Neden Bu Kadar Çabalıyor?
Singapur ve Malezya’yı Birbirine Bağlayarak Asya’nın Kalbinde Devrim Yaratacak Olan Hızlı Tren (Japonya Projeyi Yarı Yolda Bırakmış!)
Amerika’nın En Yoğun Tren Hattını Felç Eden 80 Yıllık Tel: Çözülmesi Neden Bu Kadar Zor?