Dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden biri olan teknoloji devi Samsung, 2019 yılının ikinci çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıkladı. Dünya çapında işlemci ve çip pazarının küçülmesinden etkilenen markanın kârı bir evvelki periyoda nazaran yüzde 56 oranında azaldı.
Samsung 2019 ikinci çeyrekte de gelir kaybı yaşadı
Beklentilerin tersine büyük bir kayıp yaşayan marka, Haziran ayında sona eren üç aylık çeyrek içinde 56.13 trilyon gelire karşılık 6.6 trilyon (yaklaşık 5.6 milyar dolar) kâr elde etti.
2016’dan bu yana şirketin üç aylık en makus performansı olduğu açıklanan son çeyrek sonuçları bir evvelki devirdeki düşüşün hala devam ettiğini de gösteriyor. Samsung’a nazaran düşüşün temel sebebi ise bellek yongası taleplerindeki keskin azalma.
Samsung Salı günü yaptığı açıklamada, “Bellek yongası pazarındaki zayıflık ve fiyat düşüşleri, taleplerin sonlu ölçüde toparlanmasına karşın, büyük data merkezi müşterileri tarafından evvelki çeyreklerde stok ayarlamalarının tesirlerinin devam etmesine neden oldu” denildi. Bu sonuçlar, Koreli şirket için bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran kâr düşüşünü işaret ediyor.
Çip ünitesinin kârı da yüzde 71 düştü
Her türlü düşüşe karşın Samsung’un çip ve bellek üretimi hala en büyük gelir kapılarından biri. Lakin geçen yılın tıpkı devrinde 11.6 trilyon Won kâr elde eden Samsung, bu yılın son çeyreğinde yüzde 71’lik bir düşüşle 3.4 trilyon Won işletme kârı elde etti.
Amiral gemisi Samsung telefonlar artık daha az satıyor
Markanın taşınabilir ünitesinde de işler güzel gitmiyor. Samsung taşınabilir pazarda, bir evvelki yıla nazaran yüzde 42 düşüşle 1,6 trilyon Won kâr elde ettiğini açıkladı. Markaya nazaran bunun en kıymetli sebebi amiral gemisi modellerinin satışlarındaki yavaşlama ve pazarlama masraflarının artması.
Mobil dünyadaki belirsizlikler, Çin-ABD ticaret savaşları, Çinli markaların agresif fiyat ve pazarlama siyasetleri teknoloji firması Samsung’un önümüzdeki devirde gelirlerini etkileyecek kıymetli gelişmeler olarak görülüyor. Uzmanlara nazaran markanın gelirlerindeki düşüş önümüzdeki çeyreklerde biraz daha azalabilir.