Türk Telekom’dan 745 milyon TL net kâr

Türk Telekom’un, 2018’de yakaladığı güçlü büyüme performansını 2019’un birinci yarısında da sürdürdüğü görülürken, 2008’deki halka arzdan bu yana son 11 yılın en güzel birinci yarı büyüme ve FAVÖK kıymetlerine ulaşıldı. 2019’un birinci altı ayında yüksek faaliyet kârlılığı ile öne çıkan Türk Telekom, toplam abone sayısını da yılın birinci yarısında hayli güçlü bir halde net 1 milyon 57 bin artışla 47 milyona yükseltti.

Türk Telekom’dan 745 milyon TL net kâr

2019’un birinci altı ayında yüzde 15,8 büyüme ile 11,2 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom böylece 2008’deki halka arzdan bu yana birinci altı aylık periyotlar içerisinde en yüksek gelir artışını gerçekleştirdi. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) geçen yılın birebir devrine nazaran yüzde 35 artarak 5,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Aktif masraf idaresi sayesinde geçen yıla nazaran 6,9 puanlık güzelleşme sağlanan FAVÖK marjı ise yeniden en yüksek birinci yarı bedeli olan yüzde 47,8’e ulaştı. Yılın birinci yarısında satış gelirleri ve FAVÖK’te elde edilen rekor büyüme ve FAVÖK kârlılığındaki yüksek artış sonucunda Türk Telekom’un net kârı da 745 milyon TL olarak gerçekleşti. Yerli ve ulusal teknoloji tahlilleriyle Türkiye’nin dijital dönüşümüne yatırımlarını sürat kesmeden sürdüren Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2019’un birinci yarısında geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 11 artarak 1,6 milyar TL’ye yükseldi.

İlk altı ayda 1 milyon 57 bin net yeni abone kazandı

Yılın birinci yarısında 1 milyon 57 bin net abone kazanımı sağlayan Türk Telekom, toplam abone sayısını 47 milyona taşıdı. Türk Telekom’un toplam internet abone sayısı 213 bin artış ile 11,1 milyonu aşarken taşınabilir abone sayısı ise birinci altı ayda 851 bin artışla 22,4 milyona yükseldi. LTE kullanıcılarının toplam taşınabilir aboneler içindeki hissesi ise geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 41’den yüzde 50’ye yükseldi.

Doany: “Güçlü bir ivme ile organik büyümemizi sürdürüyoruz”

2019 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını pahalandıran Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, yakaladıkları güçlü ivmeyi 2019’un birinci altı ayında elde ettikleri rekor büyüme ile taçlandırdıklarını belirterek şöyle devam etti: “Sürdürülebilir aktif sarfiyat idaresi ve verimlilik programlarının istikrarlı bir biçimde uygulanması sayesinde gelirlerimiz ile birlikte FAVÖK ve FAVÖK marjımızı da rekor düzeye çıkararak 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek birinci altı aylık bedeline ulaştırdık. Gerçek strateji, uygulama ve de aktif masraf idaresi sayesinde 2019’un birinci altı ayında 745 milyon TL net kâr elde ettik. Yılın birinci altı aylık periyodunda kaydettiğimiz finansal ve operasyonel sonuçlar, abone artışına odaklanan, operasyonel verimliliği hedefleyen ve müşteri tecrübesini önemseyen stratejimizi yüksek gücümüzle birleştirerek muvaffakiyetle yürüttüğümüzü ortaya koyuyor. Türkiye’nin birinci entegre telekomünikasyon şirketi olarak, farklı müşteri gereksinimlerini gaye alan geniş eser yelpazemizle en âlâ müşteri tecrübesine odaklanarak sürdürülebilir büyüme sağlamaya devam edeceğiz.”

Doany: “Döviz riskimizi kıymetli ölçüde azalttık”

Türk Telekom’un yabancı para riskini de geçen yıla nazaran değerli ölçüde azalttıklarını söz eden Doany, “Döviz tesirinden korunmak için kullandığımız türev eserlerin de tesiriyle, 2018’in birinci yarısında 2,4 milyar dolar muadilinde olan net açık yabancı para durumumuzu 2019’un birinci altı ayı prestijiyle 794 milyon dolara düşürmüş bulunmaktayız. Borçluluk oranımız da dünyadaki benzeri öteki büyük telekom operatörlerinden daha düşük düzeyde seyrediyor. Türk Telekom’un geçen yılın birinci yarısı 1,93 olan borçluluk oranı (Net Borç/FAVÖK), 30 Haziran 2019 prestijiyle 1,76 puana inmiş durumda. Yabancı para riskinden ve de borçluluktan bu kadar süratli bir formda arınmış güçlü bilanço ile tüm paydaşlarımız için daha öngörülebilir bir net kâr akışı sağlayacağız” dedi.

Doany: “Türkiye’nin fiberleşme oranı ABD ve Avrupa’nın pek çok ülkesinden daha ileri düzeyde”

Türkiye’nin dijitalleşmesi ve hedeflediği kalkınma atağını gerçekleştirebilmesi ismine internet kullanımının yaygınlaşmasının büyük ehemmiyet arz ettiğini ve bu alanda çalışmalarının devam ettiğini aktaran Doany, “Fiber hane erişimimiz 19,4 milyonu aşarken Türkiye’yi 5G’ye hazırlayacak olan fiber altyapıyı geliştirmeyi de ihmal etmiyoruz. Sürat kesmeden gerçekleştirdiğimiz fiber yatırımlarımız sonucunda Türkiye’nin 81 vilayetindeki fiber altyapımızı 289 bin kilometreye çıkarmış bulunuyoruz. OECD tarafından açıklanan fiberleşme raporuna nazaran Türkiye, coğrafik kaidelerinin zorluğuna karşın abone fiberleşme oranlarında ABD, dahası AB bölgesindeki İtalya, İngiltere ve Almanya üzere pek çok ülkenin de önünde yer alıyor. Almanya’nın abone fiberleşme oranı yüzde 3, İngiltere’nin yüzde 2 iken Türkiye’de bu oran Türk Telekom’un öncülüğünde yüzde 20’leri aşmış durumda. Fiberin yaygınlaşması için kritik değere sahip olan Sahaya-Kadar-Fiber (FTTS) tahlillerimizle taşınabilir operatörlere yüksek kalitede bant genişliği ve düşük gecikmeli hizmet sunacak modeller için sağlam bir yer oluşturacağız” diye konuştu.

Doany: “TT VENTURES ile üçüncü yatırımımızı güç dikeyine yaptık”

2019’un ikinci çeyreğinde gerçekleştirdikleri yatırımlara da değinen Doany, kesimin birinci kurumsal teşebbüs sermayesi şirketi TT VENTURES ile büyüme basamağındaki teşebbüsleri desteklemeye devam ettiklerini belirterek “TT VENTURES ile güç alanında faaliyet gösteren Eltemtek’in yüzde 11 payını alarak sıhhat ve eğitimden sonra üçüncü yatırımımızı güç dikeyine gerçekleştirmiş olduk. Bu yeni yatırım ile Türk Telekom’u, Türkiye’nin güç altyapısını dijitalleştirecek kilit oyunculardan biri haline getirmeyi planlıyoruz” dedi. Doany, 2019’un başka kıymetli gelişmeler ile ilgili ise şöyle konuştu:

Doany: “Dijital servislerimizle katma kıymetli hizmetler sunuyoruz”

“Ana hizmetlerimizin yanı sıra geliştirdiğimiz ve desteklediğimiz yerli ve ulusal teknolojiler, katma kıymetli dijital servislerimiz ve bilgi teknolojileri alanında sunduğumuz danışmanlık hizmetleri ile Türkiye’nin dijitalleşme seyahatine önderlik ediyoruz. Her geçen gün zenginleşen içeriğiyle Türk halkının hislerine tercüman olmayı sürdüren Türkiye’nin akıllı dijital klavyesi TAMBU, 9 milyon indirme sayısına ulaştı. Müşteri odaklı self servis platformumuz ONLİNE SÜREÇLER birinci yarı sonu prestiji ile 29 milyon sefer indirildi. Müşteri sadakat programımız SİL SÜPÜR’ün de kıymetli katkılarıyla ONLİNE SÜREÇLER uygulamamız üzerinden LTE’ye geçen günlük ortalama taşınabilir müşteri sayısı yüzde 50’den fazla artış gösterdi.”

Doany: “Türkiye’nin en geniş siber güvenlik hizmet ağına sahibiz”

“Yeni anlık iletileşme uygulamamız LAFF üzere geliştirdiğimiz yerli ve ulusal teknolojilerle, Türkiye’nin verisinin yurt içinde kalmasına katkı sağlıyoruz. Türkiye’nin en büyük data merkezi ve en büyük siber güvenlik merkezinde sunduğumuz Türkiye’nin en kapsamlı siber güvenlik hizmetleri ile hem Türkiye’mizin verisini hem de ülkemizin en stratejik ve seçkin şirketlerini siber tehditlere karşı aralıksız bir halde koruyarak ulusal güvenliğimizi sağlamak ismine kıymetli bir misyonu yerine getiriyoruz. Önümüzdeki devirde de sağlam ve güçlü nakit akışı yaratmadaki faal idare performansımızla birlikte kârlı büyümeye; dijitalleşme ve ‘daha fazla kıymet üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye’ vizyonuyla 2023 gayelerine ulaşma yolunda ülke iktisadına yatırıma; büyürken büyütmeye ve Türkiye’yi geleceğe bağlamaya devam edeceğiz.”

Başa dön tuşu