YKS sonrasında cevabı en çok merak edilen sorular arasında yer alan Yassıçemen Savaşı sorusunun cevabını veriyoruz.
Ülkemizde ortaöğretimden yükseköğretime geçiş aşamasında yapılan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), 2017-2018 yılından bu yana bu isimle yapılıyor. YKS’nin TYT kısmı sınavı bugün gerçekleştirildi. Her yıl sınavdan sonra en az bir soru internet aramalarının ve sosyal medya paylaşımlarının öne çıkan sorusu oluyor. Bu yılın sorusu ise Yassıçemen Savaşı ile ilgili soru oldu.
Yassıçemen Savaşı’nın kısa tarihi
Sultan Celalettin, Moğollar ile olan savaşı kaybettikten sonra Hint Sultanı’ndan toprak istemiş ancak bu isteği reddedilmişti. İran’a geçen Sultan Celalettin, Anadolu Selçuklu Devleti ve Sultan Kamil’e Moğol tehdidine karşı birleşme teklifinde bulunmuştu. O dönemde Anadolu Selçuklu Devleti’nin başındaki isim olan 1. Alaattin Keykubat, ilk başta Sultan Celalettin’in teklifine sıcak yaklaştı ancak Sultan Celalettin’in Alaattin Keykubat’a karşı olan grupları himayesine almasıyla ikilinin arası açıldı.
Harzemşahların başındaki Sultan Celalettin Ahlat’ı fethettiğinde iki ülke savaş alanında karşı karşıya geldi. Trabzon Rum Devleti de Harzemşahlardan yana tavır aldı. Sivas-Erzincan sınırında bulunan Yassıçemen’de hemen hemen aynı büyüklükte iki ordu karşı karşıya geldi. 10 Ağustos’ta başlayan savaşın ilk günü Harzemşahlar baskın çıksa da daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti toparlandı ve savaşı kazandı. Savaş 10-12 Ağustos 1230 tarihleri arasında gerçekleşti.
Yassıçemen Savaşı’nın sonuçları
Bu savaşın ardından Anadolu Selçuklu Devleti, topraklarını bugün Tiflis olarak bildiğimiz bölgeye kadar genişletmeyi başardı. Moğollardan sonra Anadolu Selçuklu Devleti tarafından da mağlup edilen Harzemşahlar düşüşünü durduramadı ve tamamen yıkıldı. Bu savaşın ardından Moğollar ve Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar karşı karşıya geldi. Anadolu Selçuklu Devleti bu savaştan sonra Güney Doğu Anadolu’ya kadar yayıldı.