“Şehir İçinde” Neden Bu Kadar Çok Tır Kazası Yaşanıyor?

Son günlerde birçok şehirde meydana gelen ağır vasıta araçların kazaları, bu araçların şehir içindeki yasaklara uymadığında ortaya çıkan felaketleri bir kere daha gözler önüne serdi. Türkiye’de ağır vasıta araçları ve şehir içi giriş kuralları ne kadar uygulanıyor? Yurt dışında da aynı yasaklar geçerli mi?

Tır ve kamyon gibi ağır vasıta araçların şehir içine girmesi genellikle bir dizi önemli nedenle yasak. Bu araçların şehir içinde seyretmesinin yol açacağı sorunlar çoğu zaman trafik sıkışıklığı ile de ilgili olmuyor ve can kayıplarına yol açabiliyor.

Türkiye’de ağır vasıta araçların seyrine getirilen yasaklar neler, ne kadar denetleniyor ve para cezaları yeterince caydırıcı mı? Sonuç sizi şaşırtmayabilir.

Zararların önüne geçebilmek için ağır vasıtaların yol yasak saatleri var.

Ağır vasıtaların şehre giriş yasağı

Ağır vasıtaların şehir içine giriş ve çıkış saatleri öncelikle şehre göre değişirken şehirdeki trafik yoğunluğu da saatleri etkiliyor. Kara Yolu Yük Taşımacılığı Yönergesi’nde belirtilenlere göre verilen saatler kapsamında ağır vasıtalar trafiğe çıkabiliyor.

İstanbul ve Ankara gibi birçok büyükşehirde, tırların şehir içine giriş saatleri 06.00-10.00 ve 16.00-22.00 saatleri arasında yasak. Bu yasak tabii ki resmî plakalı araçlar için geçerli değilken aracın taşıdığı yükün cinsine ve tonajına göre de değişiyor.

Kimyasal ve tehlikeli madde taşıyan araçlar için ise daha katı kurallar var. Bu araçlar sadece 02.00-06.00 saatler arasında şehir içine girebiliyor. Ayrıca Avrupa ve Anadolu yakası arasındaki geçişi ise sadece Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden yapabiliyorlar.

Ağır vasıtaların şehir içinde manevra kabiliyetlerinin sınırlı olması, kazalara ve yaralanmalara yol açma riskini artırıyor.

Başa dön tuşu