Ton Balıkları Neden Sürekli Hareket Etmek Zorunda?

Ton balıkları, denizin derinliklerinde gece gündüz yolculuklarına devam ediyor. Bu yolculuk sessiz sedasız olmamalı; çünkü ton balıkları için sessizlik, ölüm demek.

Aslında uyurken bile hareket etmek zorunda olan ton balıkları, hayatları boyunca buna mecburlar.

Peki neden durduklarında ölüyorlar?

Ton balıkları, diğer balıklara nazaran doğal olarak sürekli olarak hareket etmek zorundalar.

ton balığı

Bu, onların yaşamlarını sürdürebilmeleri için temel bir gereklilik. Ton balıkları, oksijen alabilmek ve beslenmek için sürekli olarak suyun içinde yüzüyorlar. Ancak endişelenmeyin, bu onların vücut yapılarıyla alakalı.

Ton balıklarının vücut yapıları, sürekli hareket etmeye adaptedir. Yüzgeçleri ve kas yapıları, onları sürekli olarak yüzmeye teşvik eder. Bu, keyfî bir yüzme de değil. Hareket etmedikleri takdirde vücutlarına yeterli miktarda oksijen gitmez.

Çünkü yüzerken solungaçlarından suyu geçirerek oksijen alırlar.

Bu durum da suyun sürekli olarak ton balığının vücuduyla temas etmesini gerektiriyor. Doğal olarak yaşamlarını devam ettirebilmek için ömürleri boyunca yüzmeye muhtaçlar.

Ayrıca metabolizmaları, vücut sıcaklıklarını çevre sıcaklığına bağlı olarak ayarlıyorlar. Hareketsiz kaldıklarında metabolizmaları yavaşlıyor ve vücut sıcaklıkları düşüyor. Bu durum, vücutlarının normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli olan kimyasal reaksiyonları yavaşlatarak ölümle sonuçlanabiliyor.

Balıklarla ilgili diğer içeriklerimiz:

Neden Bazı Deniz Ürünleri Çok Kötü Kokar? Sebeplerini Öğrenince Balıklara Hak Vereceksiniz

‘’Fok Balıkları Çok Yalnız’’ İfadesinin Arkasındaki Gerçek Ne? Bu İlginç Canlıların Özelliklerini Derledik

“Uçan Balık” Olarak Bilinen Bu Balık Türü, Nasıl Oluyor da Suyun Dışında Nefes Alabiliyor?

Başa dön tuşu