Android bellek tasarrufu nasıl yapılır?

Android aygıtlarda sıklıkla karşılaşılan “yetersiz bellek” sıkıntısını sizler için hazırladığımız Android bellek tasarrufu tekniklerini sizin için bu yazımızda açıkladık.

Akıllı telefonlar gelişmeye devam ettikçe güvenlik gereksinimlerimiz da gelişiyor. Lakin, depolama sistemleri geliştikçe, depoladığımız belgelerin boyutu da gelişir. Şu anda, aygıtımızın yavaşlamaması için belleği nizamlı olarak temizlememiz gerekiyor. Bu, kolay kolay uygulayabileceğiniz en uygun Android bellek temizleme yöntemidir…

Harici depolama kullanın

Özellikle yeni Android aygıtlarda kullanılan depolama alanı 1 TB’a ulaşabiliyor. Lakin günümüzde birkaç dakikalık görüntü evraklarının boyutu bile çok GB boyutunda olduğundan bu yüksek depolama seçenekleri bile kullanıcılar için kâfi olmayabilir. Bu durumu büsbütün çözmek için kullanabileceğiniz iki seçenek bulunmaktadır.

microSD

Özellikle Android telefonlar her yerde olduğunda, aygıtlar gelişmiş güvenlik yeteneklerinden yoksundu. Günümüzde birçok kullanıcı microSD kartları tercih ediyor. Lakin son yıllarda birçok marka, kullanıcılara daha yüksek güvenlik sağlamak için microSD kart yuvasını çıkarmayı tercih etti.

Telefonunuzda aslında bir microSD kart yuvası varsa, daha yeterli depolama idaresi için ek depolama ünitesi olarak bir microSD kart satın alabilirsiniz. Bugün piyasada 2 TB’a kadar MicroSD kartlar mevcuttur. Lakin bir microSD kart satın almadan evvel, telefonunuzun microSD kartının kaç GB’ı desteklediğini denetim etmenizde yarar var.

USB OTG

MicroSD kart yuvası olmayan telefonlar için en uygun seçeneklerden biri USB OTG üzere görünüyor. Bilgisayarlarımızda her vakit kullandığımız USB şoförünün USB Type-C yahut mikro USB girişli tipi olan USB OTG, Android yazılım ve geliştirme sayesinde harici depolama olarak kullanılabilir. USB OTG telefonunuza tam olarak bağlanamadığı için görüntülerinizi, fotoğraflarınızı yahut belgelerinizi bu depolama aygıtlarına kaydetmenizde yarar var. Uygulamaları USB OTG’ye yüklerseniz, silerseniz sorun yaşayabilirsiniz.

Hafızanızı her vakit yapılandırın

Android aygıtlarda depolama alanından tasarruf etmek için optimizasyon seçenekleri çok değerlidir. Android 9 için “Ücretsiz Depolama” özelliği bu sefer devreye giriyor. Telefonunuzdan gereksiz evrakları kaldırmak ve depolama kapasitenizi artırmak için aşağıdaki adımları takip edin ve her gün nizamlı olarak yapmayı unutmayın.

  • Telefonunuzun ayarlar sekmesine gidin. Güvenlik kısmına girin.
  • “Depolama Alanı Oluştur” u tıklayın. Uygulama önbelleğini temizle
  • Android aygıtlarda bellek idaresi için bir öteki kıymetli nokta ise önbelleği tertipli olarak temizlemektir.

Telefonunuza indirdiğiniz ve sistemli olarak kullandığınız uygulamalar, metin yahut küçük fotoğraf üzere şeyleri her seferinde indirmek yerine yedek olarak telefonunuza kaydedebilir. Bu, telefonunuzun hafızasında çok fazla israfa neden olur.

Önbellek temizleme fonksiyonu, işleri hızlandırmak için Android 9 ve sonraki sürümlerde kullanılabilir. Uygulama önbelleğini temizlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • Telefon ayarlarınızı açın.
  • Güvenlik sekmesine tıklayın.
  • Hızlı sekmesine gidin.
  • Yüksek önbelleğe sahip uygulamalar için buraya tıklayın.
  • Açılır pencerede “Önbelleği temizle”ye dokunun.
  • Diğer uygulamalar için tıpkı süreci tekrarlayın.

Akıllı depolamayı kullanın

Google’ın kullanıcılara sunduğu kullanışlı özelliklerden biri olan Smart Save, pek bilinmese de epey yararlı olabiliyor. Security Sense’i aktifleştirmek için Google Files uygulamasını indirmeniz gerekir.

Google Evraklar uygulamasındaki Akıllı Kaydetme, Google Fotoğraflar’a yedeklenen ve kaydedilmelerinden bu yana 60 günden eski olan fotoğrafları ve görüntüleri otomatik olarak siler. Bu özelliği aktifleştirdiğinizde, evraklarınızın kaybolmaması için yedekleme seçeneklerinizin etkinleştirildiğinden emin olun.

Kaynak: İndir

Başa dön tuşu