Tamamlanabilse Mimari Harikası Olacak Olan Chicago Spire

Mimarlık dünyasında çığır açan yapılarıyla ünlü olan Şikago’nun silüetinde yer alacak sıra dışı bir yapı olması planlanan Chicago Spire mimarisi ile büyük ilgi çekiyor. Detaylarını anlatmaya başlayalım.

Amerika’nın Şikago eyaletinde bulunan Chicago Spire, sadece mimari değil aynı zamanda mühendislik başarısı olarak da görülüyordu.

İnşaatına başlanmasının ardından 2008 krizi sebebiyle inşaatı durdurulan Chicago Spire, daha sonra farklı yatırımcılar tarafından ilgi görse de henüz proje ile ilgili net bir adım atılamadı.

Chicago Spire, 610 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek konut binası olmayı hedefliyordu.

Chicago Spire

İrlandalı mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlanan Chicago Spire, zarif ve kıvrımlı şekliyle dikkat çekerek Şikago’nun silüetindeki ikonik yapılardan biri olacaktı.

Ayrıca, bu tasarımın rüzgâr direncini minimize etmek amacıyla da tasarlandığı, bu sebeple de bir mühendislik harikası olarak anıldığı belirtiliyor.

İnşaat sürecinin mühendislik açısından oldukça karmaşık olduğu belirtilen bu yapının temellerinin, 120 metre derinliğe kadar inen kazıklar üzerine oturtulduğu, bu sebeple de Şikago’nun rüzgârlı havasına ve olası depremlere karşı dayanıklılığının da arttırıldığı belirtiliyor.

Chicago Spire’ın her katının hafif eğimli bir şekilde dönerek yükselmesi binanın estetik görünümünü artırırken, yapısal bütünlüğünü de sağlıyor.

Chicago Spire

Bu mühendislik stratejileri ile de binanın hem görsel hem de teknik açıdan bir şaheser olmasının sağlandığı belirtiliyor.

Her ne kadar 2008 ekonomik krizi nedeniyle Chicago Spire’ın inşaatı durdurulsa ve inşaat alanına yeni bir bina yapılsa da bu durumun, yapının potansiyelini gölgelemediği belirtiliyor.

Chicago Spire’ın hâlâ birçok mimar ve mühendisin ilham kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Gelecekte, bu projenin tekrar hayata geçirilmesi planlanıyor ve tamamlandığında, Chicago Spire, sadece Chicago’nun değil, tüm dünyanın ikonik yapılarından biri en olacak gibi görünüyor.

İlginç yapılarla ilgili ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Suudi Arabistan’ın 400 Metrelik Gösterişli Bir Küp Şeklinde Tasarladığı Mega Projesi: The Cube (Okuyunca Tek Sebebinin Gösteriş Olmadığını Göreceksiniz!)

Mimarların ”En Uzun Bina Benimki” Diyebilmek İçin Girdikleri Kıyasıya Rekabet: Chrysler Binası’nın Yükseklik Yarışı

Afrika’nın İlginç Gökdelen Projesi: Kendi Kendine Yetebilen Ekolojik Gökdelen The Tower Of Life

Maliyeti 2 Milyar Doları Bulan Dünyanın En Pahalı NBA Arenası Intuit Dome: Stadyum mu Yoksa Uzay Üssü mü?

İngiltere Gizli Servisi MI6 Binasının James Bond Filmlerini Aratmayan Hikâyesi (Kabak Gibi Meydanda Olan Binayı Gizlemişler!)

Çin’de Yer Alan, Terk Edilmiş Bir Taş Ocağının İçine İnşa Edilmiş İlginç Otel: InterContinental Shanghai Wonderland

Suudi Arabistan’ın 170 Kilometre Uzunluğunda Bir Çizgi Şeklinde Tasarladığı Dev Şehir: The Line

Suudi Arabistan’ın Hayır mı Şer mi Olduğu Tartışmalı Olan Mega Projesi: Oxagon (Süveyş Kanalı’ndaki Ticareti Kötü Etkileyebilir!)

Güney Afrika’nın “Beyaz Elitleri” İçin Tasarlansa da Daha Sonra Suç Dünyasının Çöplüğüne Dönüşen Ponte Tower’ın İlginç Hikâyesi

Japonya’nın 1.000.000 Kişiyi Barındıracak Mega Projesi: Shimizu Mega-Şehir Piramidi

Dünyanın En Tehlikeli Oteli: Frying Pan Tower (Okuyunca Neden Bu Kadar Tehlikeli Denildiğine Hak Vereceksiniz!)

Bir Hata Sonucunda Gökdelenlerle Dolan New York’taki Flatiron Binasının Sıra Dışı Hikâyesini Okuyunca Çok Şaşıracaksınız!

 

Başa dön tuşu