30’dan fazla ülkenin seçimlerine manipülasyon, dezenformasyon, şantaj ve illegal yollarla bilgi edinme sayesinde müdahalede bulunan İsrail merkezli istihbarat şirketi ifşa edildi.
2018 yılında ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalı, aynı isimli şirketin Facebook üzerindeki bir açığı hedef alarak 87 milyondan fazla ABD’li Facebook kullanıcısının bilgilerini ele geçirerek ABD seçimlerinin nasıl manipüle edildiğini gözler önüne sermişti. Geçtiğimiz yıl ise İsrail’de geliştirilen Pegasus isimli bir casus yazılımın Türkiye’den 500’ü aşkın politikacı ve gazetecinin de aralarında bulunduğu yüz binlerce kişinin telefonuna sızarak bilgiler ele geçirdiği ve bu bilgileri dezenformasyon ve manipülasyon amacıyla kullandığı ve sattığı ortaya çıkmıştı.
Geçtiğimiz günlerdeyse Hem Cambridge Analytica’yı hem de Pegasus yazılımı gölgede bırakacak yeni bir manipülasyon skandalı ortaya çıktı. Üstelik bu seferki sistem bizzat devlet yetkilileri tarafından da kullanılıyor.
Bugüne kadarki en tehlikeli istihbarat ağı: Team Jorge
Asıl ismi Demoman International LTD. olan ancak siber dünyada genellikle Team Jorge adıyla bilinen bu İsrail merkezli “danışmanlık” şirketi, dışarıdan bakıldığında hükümetler için fiziksel ve siber güvenlik, askeri savunma ve taktiksel stratejiler sunan bir danışmanlık şirketi olarak görünüyor. Ancak şirket aslında gizliden gizliye hükümetleri, devlet yetkililerini, kısaca hemen hemen herkesi manipüle etmek için illegal bir şekilde istihbarat topluyor.
Zohar ve Tal Hanan isimli iki kardeşin kurduğu şirket ve kurucuları hakkındaysa neredeyse hiçbir bilgi bulunmuyor. Hanan kardeşler 20 yılı aşkın süredir hiçbir yerde isimlerini kullanmıyor ve ne internette ne de hükümetlerin veri tabanlarında iz bırakmıyor. Kısacası kendileri tam bir hayalet.
İsrail gazetesi Haaretz de çalışan 3 gazeteci, iddialara göre İsral Gizli Servisinin de desteğiyle kendilerini Çad devlet başkanının özel danışmanları olarak tanıtarak şirketin Tel Aviv’in hemen dışındaki ofislerine gitti. Alınan gizli görüntüler, ses kayıtları, toplantı notları ve Team Jorge tarafından yapılan sunumlarsa bu “danışmanlık” şirketinin bugüne kadar görülmemiş bir şekilde etkili olduğunu gösteriyor.
Peki Team Jorge “müşterilerine” ne gibi hizmetler sunuyor?
Tabii ki Team Jorge’nin ilk etapta müşterilerini özenle seçtiğini ve sadece belirli kesimlere hizmet sunduğunu belirtmemiz lazım. Team Jorge’nin müşterileri arasında siyasetçilerin danışmanları, devlet yetkilileri, devlet başkanları ve hatta yerel terör örgütleri bile bulunuyor. The Guardian ve Haaretz’in aktardığı bilgilere göre Team Jorge, potansiyel müşterileri için sunduğu hizmetleri 5 ana başlığa ayırıyor.
Bunlardan ilki olan Aktif İstihbaratta Team Jorge, hedef olarak belirlenen kişilerin Gmail, Outlook, WhatsApp, Telegram, Messenger, Instagram başta olmak üzere kullandığı hemen hemen tüm mesajlaşma ve iletişim servislerini kolayca hackleyebiliyor. Şirketin kurucuları olan Hanan kardeşler, Haaretz muhabirlerine yaptıklarını sunumda örnek göstermek amacıyla Çadlı bir siyasinin gmail hesabını tek tuşla hackliyor.
Gmail hesabına bağlı olan Google Drive’daki dosyalara, kayıtlı kişilere ve hatta hükümete ait gizli bilgilerin kayıtlı belgelerine bile ulaşabilen kardeşler, aynı zamanda istedikleri anda kişilerin telefonlarına sızabildiklerini, konumlarını görebildiklerini, WhatsApp ve Telegram mesajlarını okuyup manipüle edebildiklerini de belirtiyor. Kardeşler, bu hack işlemini nasıl yaptıklarını açıklamasa da SS7 isimli uluslararası haberleşme protokolündeki bir açığı kullandıklarını belirtiyor. Bu sayede uçtan uca şifrelenen mesajları bile kolayca elde edebiliyorlar.
“Kandırma ve Dezenformasyon” isimli ikinci ana başlıktaysa şirket, bu hack yöntemlerini kullanarak hükümete ait gizli bilgileri elde eden ya da sahte skandallar yaratan şirket çalışanları, parti liderleri ve seçmenleri olumlu ya da olumsuz yönde “onların haberi bile olmadan” yönlendirebiliyor.
“Oy Baskılama” isimli üçüncü başlıktaysa şirket çalışanları elde ettikleri bilgileri kullanarak seçim kampanyasını (kendi deyimleriyle) ele geçiriyor ve istedikleri şekilde manipüle ediyorlar.
Dördüncü ana başlık olan “Algısal Hackleme”deyse yine elde edilen bilgilerle ya da oluşturulan bilgilerle sahte bloglar ve haber siteleri aracılığıyla kamuoyunu manipüle eden çalışanlar, bu yöntemin en sık kullandıkları ikinci yöntem olduğunu belirtiyor.
Beşinci ve en önemli ana başlık olan “Etkileme Operasyonları” ise başlı başına apayrı bir konu. Şirket AIMS adını verdiğini bir sistem sayesinde sosyal medyada ve internetin geri kalanında istediği bilgiyi insanlara ulaştırıyor, kitleleri manipüle ediyor ve insanların fikirlerine doğrudan etki ediyor. Ancak tüm bunlar alışılmışın çok dışında yöntemlerle gerçekleşiyor.
Peki bu AIMS neden bu kadar tehlikeli?
AIMS’in ne olduğunu kısaca özetlememiz gerekirse bu yazılıma bir sosyal medya bot paneli diyebiliriz. Ancak bu botlar Twitter ya da Instagram’da hemen hemen her gün gördüğümüz az takipçili, sahte profil fotoğrafları kopyala-yapıştır mesaj paylaşan botlardan değil.
AIMS üzerinde yer alan bütün botların kendilerine ait Instagram, Twitter, YouTube Amazon hatta Netflix hesapları var. Bu botlar düzenli olarak gerçek bir insan gibi Netflix’de vakit geçiriyor. Amazondan alışverişler yapıyor ve AIMS’de hazırlanan manipüle edici mesajlar dışında sırada paylaşımlar yapıyor. Yani dışarıdan bakıldığında her birisi gerçek bir insan gibi duruyor.
Hanan kardeşler, her bir “avatarın” fotoğrafının gerçek olduğunu, internette kasıtlı olarak gerçek bir insan gibi iz bıraktığını ve bu sayede tespit edilemez olduğunu belirtiyor. Team Jorge operasyonlarında kullanılan en etkili silah olan AIMS, kimi zaman siyasetçileri “baştan çıkarmak” için kimi zamansa skandal yaratmak için kullanılıyor.
AIMS sisteminde yüzbinlerce hesap halihazırda mevcut ve yeni bir hesap açmak sadece birkaç dakika sürüyor. Hesap açıldığında hesabın halihazırda bir internet geçmişi oluyor ve direkt olarak kullanıma hazır oluyor. Şirketin Haaretz gazetecilerine yaptığı sunumda bu sistemin nasıl çalıştığı da gösteriliyor.
Anahtar kelimelerin girilmesinin ardından sistem otomatik olarak konuyla alakalı özgün bir paylaşım oluşturuyor ve bunu paylaşıyor. Üstelik birden fazla avatarın kullanıldığı durumlarda her avatar kendi dijital kimliklerine uygun şekilde paylaşımlar yapıyor.
Şirketin kurucularından olan Zohar Hanan ayrıca AIMS’in kripto para borsasında ve diğer borsalarda manipülasyon yaratmak, fiyat düşürmek ve yükseltmek için de kolaylıkla kullanılabileceğini ve bunu daha önce yaptıklarını iddia ediyor.
Peki Team Jorge’nin bu işten çıkarı ne?
Team Jorge yetkilileri Haaretz gazetecileriyle yüz yüze buluşmadan önce yaptıkları dijital sunumda aralarında ABD, Birleşik Krallık, Fas, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan gibi ülkelerin de bulunduğu 30’dan fazla ülkede faaliyet gösterdiklerini belirtiyor. Şirketin kurucusu Tal Hanan ayrıca bugüne dek 33 seçim kampanyasını manipüle ettiklerini 27 tanesinde başarıya ulaştıklarını belirtiyor.
Müşterilerinden bu operasyonlar için aylık 400 bin dolarla 600 bin dolar arasında ücret alan Team Jorge, Haaretz’e göre milyar dolarlık bir servet elde etmeye ek olarak yeraltında gizli bir organizasyon olarak kendini gizlemek ve hükümetleri kendileri gibi illegal örgütlerin ele geçirmesini sağlamak için de gizlice çalışmalar yürütüyor. Yani kısaca kendi suç imparatorluklarını kurmaya çalışıyorlar.
Hanan kardeşler ve Team Jorge hakkında ortaya çıkan tüm bu iddialar dünya basınında büyük ses getirirken İsrail hükümeti konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Tal Hanan ise yaptığı kısa açıklamasında yanlış olduğunu düşündüğü bir şey yapamadığını ve hayatını kolluk güçlerine yardımcı olmaya adadığını belirtti.